70% din zonele de scăldat din România au o calitate ”excelentă” a apei, însă suntem sub media europeană de peste 83%. Este verdictul dat de Comisia Europeană în Raportul anual privind apa pentru scăldat, realizat în urma monitorizării a peste 22 de mii de zone de scăldat din întreaga Europă. Cele mai bune ape sunt în Malta, Grecia și Croația, spun specialiștii europeni, unde nivelul de poluare este extrem de scăzut.
Apă turcuoaz ca în clipurile care te îndeamnă la relaxare, prezentate de agențiile de turism, vezi rar în Marea Neagră, iar specialiștii au și explicația: salinitatea redusă. Chiar și fără culoarea ideală, Marea Neagră are alte avantaje, spune doctorul în oceanografie Răzvan Popescu Mirceni: nu adăpostește specii marine veninoase sau periculoase, fiind sigură pentru îmbăiere.
În Raportul anual privind apa pentru scăldat, Comisia Europeană a subliniat că apele de îmbăiere de la noi din țară au în proprție de 70% o calitate excelentă. Chiar și așa însă suntem sub media europeană.
Pe lângă industrie și gunoaiele aruncate la întâmplare, la poluarea apei și, implicit, la scăderea calității mării contribuie și cremele de plajă, spun specialiștii.
Cu sau fără statistică, turiștii prezenți zilele acestea pe litoral spun că nu au da marea noastră pe nici o alta, mulțumiți fiind și de culoarea și de calitatea ei.
Legislația prevede condițiile în care calitatea apei de scăldat poate fi clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”, în funcție de nivelurile de bacterii fecale detectate. Atunci când calitatea apei este clasificată drept „nesatisfăcătoare”, trebui luate măsuri speciale, precum interzicerea scăldatului până la remedierea situației.
cu aspect exotic se găseşte rar în Marea Neagră, tocmai din cauza salinităţii sale mai reduse. Cei pentru care contează şi aceste aspecte preferă să meargă la Vama Veche. Potrivit specialiştilor, nivelul de salinitate al apei ţine pur şi simplu de distanţa faţă de gurile de vărsare ale Dunării.