Matei Barbu, tânărul de 16 ani, din Constanța care a uimit America la Stand up Paddle a ajuns acasă, la Constanța. Matei și-a spulberat adversarii în finala de juniori a probei de sprint 100 de metri din Florida. Este o victorie istorică pentru România și pentru CS Paddling Constanța, clubul care l-a pregătit pe campionul mondial.
Matei Barbu este elev în clasa a X-a la Liceul Decebal din Constanța. A facut înot de performanță timp de 10 ani cu rezultate notabile în întrecerile interne, după care, în urmă cu doi ani, a decis să se apuce de Stand-Up Paddling. La Campionatul Mondial desfășurat în Sarasota, Florida, Matei Barbu a condus intreaga cursa, de la început până la final și a oprit cronometrele la 22,42 secunde. El a adus primul titlu mondial pentru România în acest sport.
„Pentru mine acest titlu reprezinta ani de munca, cei doi ani in care am muncit zi si noapte pentru aceasta medalie si reprezinta speranta pentru ca nu m-asteptam sa pot ajunge aicea atat de devreme”
Matei Barbu
Matei s-a apucat de Stand-Up Paddling la sugestia antrenorului său de înot, salvamarul Gabriel Culea, care concurează și el. Și Matei a ajuns să fie pasionat de acest sport, făcând cel puțin 9 antrenamente săptămânal, 6 pe apă, 3 în sală. Iar medalia lui Matei Barbu nu a fost singura obținută de România. Tot la proba de sprint, dar la categoria plus 40 de ani, unul dintre antrenorii puștiului, Victor Fedul, a obținut argintul.
„Matei face parte din prima generatie. Datorita ei a reusit sa ajungem la rezultatul asta. In echipa fac parte atat David primul sportiv care a castigat un concurs national de standup paddle din Romania, Vlad, Denis care a trecut la open”
Gabi Culea – antrenor
„Aceasta medalie pe care am obtinut-o, a fost o dorinta foarte mare. Noi suntem foarte bucurosi ca am reusit aceste rezultate pe care le-am obtinut acum la campionatul mondial”
Victor Fedul
Stand-Up Paddling este un sport asemănător cu canoea, dar sportivul vâslește nu din poziția în genunchi, ci din picioare, cu o pagaie mai lungă. Ambarcațiunea, fie din carbon, fie gonflabilă, e o combinație între canoe (partea din față) și placa de surfing (partea din spate). Plăcile de Stand-Up Paddling sunt destul de costisitoare, în jur de 3.000 de euro, iar o pagaie bună costă 800-1.000 de euro.
„Ca sa faci sport de performanta si ca sa ajungi acolo unde-si doreste fiecare pe prima treapta din podium trebuie sa faci mari sacrificii”
Gabriel Balan
La această ediție a Mondialelor din SUA au participat sportivi din 46 de țări.