marți, 16 aprilie, 2024
Home Actualitate Capitala Mondială a Cărții, dar fără o bibliotecă a orașului

Capitala Mondială a Cărții, dar fără o bibliotecă a orașului

de Redacția Dotto
Capitala

Primăria Constanța dorește să obțină titlul de Capitală Mondială a Cărții, fără o bibliotecă care să aparțină orașului. Deși candidatura orașului de la malul mării este susținută local, național și chiar internațional, aceasta se bazează practic doar pe Biblioteca Județeană, singura instituție de stat din oraș, dar și pe o bibliotecă privată amenajată într-un mall din centrul orașului.

Primăria Constanța a depus dosarul de candidatură, încă din luna aprilie a acestui an, pentru ca orașul Constanța să obțină titlul de Capitală Mondială a Cărții UNESCO 2023. Problema este că municipiul Constanța nu are nicio bibliotecă, singura bibliotecă fiind cea județeană, dar și una privată amenajată într-un mall din oraș, lucru care nu face tocmai cinste municipalității în câștigarea titlului pentru care s-a depus candidatura.

Inițiativa aparține unui consilier al primarului Vergil Chițac, care recunoaște însă că stăm foarte prost la capitolul biblioteci, cultură și citit.

Candidatura municipiului Constanța este sprijinită de 12 municipii și orașe din România, dar și de 7 orașe din afara României, prin scrisori de susținere.

Partenerul principal al programului este Biblioteca Județeană Ioan N. Roman din Constanța, singura instituție de stat de altfel, din oraș. Constănțenii consideră că orașul ar avea șanse la câștigarea titlului, doar că, problema ar fi că oamenii nu mai citesc.

Inițiativa UNESCO a fost lansată în 2011, pentru încurajarea culturii scrise și a lecturii. La nivel mondial, titlul de Capitală Mondiașă a Cărții se acordă pe o durată de un an, începând cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, unui singur oraș, desemnat de UNESCO pe baza evaluării dosarelor de candidatură.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult