miercuri, 24 iulie, 2024
Home Actualitate Carambolul și colesterolul

Carambolul și colesterolul

de Gabriel Crețu
Carambolul

Carambolul și colesterolul. Accidentele în lanț de pe Autostrada Soarelui petrecute aproape în fiecare vară, aduc în actualitate de fiecare dată, starea precară a căii de rulare și inexistența drumurilor moderne din România.

Discuțiile despre autostrăzi, au început cam odată cu nopțile de transmisii în direct ale dezbaterilor din CPUN. Iar paradoxul este că în ciuda promisiunilor și a intențiilor oficiale de la vârful statului pentru cât mai multe coridoare de autostrăzi, drumurile noastre, toate…arată de parcă nu au mai fost băgate în seamă de pe vremea poștalionului.

Ne-au rămas foarte mici șoselele, iar mașinile sunt prea multe. E o atmosferă cam ca atunci când ateroamele, se înghesuie toate pe o venă cavă, de aici și senzația de colesterol rutier mărit în patrie. Nikita Hrusciov spunea la un moment dat că oamenii politici sunt capabili să promită poduri, chiar și acolo unde nu există râuri. Dacă o să invocăm statisticile accidentelor rutiere din România ultimilor ani, o să constatăm că de fapt șoferii români conduc automobilele de parcă toate ar avea volan pe dreapta – altfel nu prea se explică numărul atât de mare de morți de pe șoselele  țării.

Suntem pe podiumul European când vine vorba de trecut în lumea de dincolo cu ajutorul automobilului, iar argintul este adjudecat de bunii noștri vecini care au nisipuri de aur și castele la Balcic. Este foarte adevărat că la acest clasament sinistru, participă șoferul prin deciziile proaste pe care le ia la volan, indiferent de partea pe care el este situat, dar și calitatea drumurilor din România. Suntem exact în stadiul în care strigătul omului simplu cu volan pe stanga, care vrea să circule civilizat în toate punctele cardinale ale patriei, nu prea mai străpunge ușa capitonată în spatele căreia nepăsarea surâde leneș. 

Bine măcar că mașinile cu volan pe dreapta nu se mai pot înmatricula în România. Deși e păcat că acest simbol regalist britanic e pe cale de dispariție de pe soselele României. Va lăsa un gol rutier imens, cam ca acela cuprins între Sibiu și Pitesti, unde asfaltul de mare viteză lipsește cu desăvârșire.  Probabil că dacă ne uităm în veșnicia de la sate, s-ar putea să ne dăm seama că asfaltul promis în campania electorală, nu o să țină în timp.

Se va crăpa și va prinde aripi, cam câte cătușe pierde, atunci cand este pomenit în discursurile de cosmetică politicianistă. Dar, probabil că așa s-a întâmplat și în Geneză. Adam și Eva au ieșit la un moment dat din grădina fabuloasă din Cer, la Poarta Paradisului, pentru că înăuntru se turna asfalt iar utilajele aveau volan pe dreapta. Și ca să lăsăm Geneza pentru a invoca viteza, atunci când ești la volan, iar volanul este când pe stânga, când pe dreapta, cea mai mică distanță între două puncte este bineînțeles…în construcție.

Și dacă ar fi să îmbrăcăm noi uniforma agentului de circulație, am spune că, este foarte important să nu te strivești cu mașina pe autostrada, după ce ai vizitat o cherhana minimalistă de pe lângă Neptun. Asta pentru că piciorul metalic de lângă patul de spital, de care stă agățată perfuzia, are demult senzația că pământul pe care este așezat, e de fapt un nor.     

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

Articole recente

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult