vineri, 21 iunie, 2024
Home Actualitate Carburanții s-au scumpit de 13 ori într-o lună. Cât au ajuns litrul de benzină și cel de motorină

Carburanții s-au scumpit de 13 ori într-o lună. Cât au ajuns litrul de benzină și cel de motorină

de Andreea Bălan

În ultima lună, preţurile în benzinării au crescut de nu mai puţin de 13 ori, iar trendul pare de neoprit. Chiar dacă nu au fost creşteri mari, ele au fost constante.

Astăzi, în Capitală, cel mai ieftin sortiment de benzină standard se vinde cui 6 lei și 90 de bani, iar cel mai scump, cu 7 lei și 5 bani. În ceea ce privește motorina, cel mai ieftin sortiment de motorină standard costă 8 lei 40 de bani, iar cel mai scump, 8 lei și 51 de bani. De la începutul acestei luni, benzina s-a scumpit în țară, în medie, cu 38 de bani pe litru, iar motorina cu 50 de bani pe litru. Pentru un plin cu 50 de litri de benzină, plătim acum mai mult cu 19 lei față de începutul lunii, iar pentru unul cu 50 de litri de motorină, plătim cu 25 de lei mai mult față de data de 1 octombrie.

Reprezentanții companiilor petroliere pun scumpirile de la pompă de luna aceasta pe seama mai multor factori. În primul rând, pe seama aprecierii dolarului în raport cu leul. Moneda americană a depășit pragul de 5 lei, astfel că importurile de petrol au devenit mult mai scumpe. De asemenea, reprezentanții companiilor petroliere spun că există presiuni asupra prețului petrolului la nivel internațional la marile burse internaționale. Și asta pentru că OPEC, cei mai mari producători de petrol din lume, au anunțat deja că din noiembrie vor reduce producția cu două milioane de barili pe zi.

Plus de asta, din decembrie, Uniunea Europeană va institui acel embargou pentru importurile de țiței pe mare din Federația Rusă, iar petroliștii explicau că acest țiței rusesc este mai ieftin cu aproximativ 20 de dolari/baril decât țițeiul Brent.

Reprezentanții companiilor petroliere avertizează că este posibil ca în perioada următoare, în perioada sezonului rece, prețurile carburanților să crească și mai mult. Se așteaptă scumpiri mai ales la motorină, pentru că aceasta este folosită și la încălzire.

Sursa: stiri.tvr.ro

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult