Ce facem în caz de atac nuclear

Ce trebuie să facem în cazul unui atac nuclear şi ce obiecte ar trebui să avem pregătite. Sunt întrebări la care am cerut astăzi lămuriri de la specialiști. Și Nuclearelectrica s-a pregătit cu răspunsuri, în contextul războiului din Ucraina şi al declaraţiilor recente ale preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre un posibil atac cu arsenal nuclear.

Armele nucleare fac parte din categoria armelor de distrugere în masă, destinate uciderii a unui număr foarte mare de oameni şi distrugerea biosferei. Ele eliberează energie nucleară produsă de o reacție în lanț de fisiune sau fuziune.
Pe 27 februarie, în contextul războiului din Ucraina, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pus  în alertă forţele nucleare ale țării sale, strârnind îngrijorare în întreaga lume. Adăpostirea în încăperi închise oferă o protecție considerabilă împotriva radiațiilor, potrivit specialiștilor, care spun că expunerea la radiații cu va fi redusă cu până la 40%, dacă rămânem înăuntru cu geamurile și ferestrele închise.

Specialiștii Nuclearelectrica mai spun că dacă vă aflați în mașină în timpul atacului, este important să închideți geamurile și sistemul de ventilație. Iar dacă ați fost în aer liber, trebuie să vă scoateți hainele și să le sigilați în saci de plastic. Apoi este important să vă spălați părut și corpul pentru a îndepărta particulele de praf radioactiv.

Unui adult i se recomandă o doza inițială unică de 100 de mg de iod, echivalentul a două tablete, potrivit Nuclearelectrica. Tabletele pot fi mestecate sau înghițite. În funcție de amploarea și evoluția urgenței nucleare, se poate repeta administrarea de tablete de iod pe parcursul a doua zile consecutive, mai spun specialiștii. Unii dintre constănțenii cu care am stat de vorbă astăzi știau cum să procedeze în caz de război nuclear. Alții cred că este nevoie de mai multă informare în masă, mai ales în această perioadă delicată, de conflict armat.

Atunci când există sau este prevăzută o emisie radioactivă, o parte sau toată comunitatea poate fi evacuată. Veți fi sfătuit să părăsiți locuințele sau locurile de muncă și să mergeți la Centrul de Primire desemnat pentru zona în care locuiți. Aici un medic va verifica starea de sănătate a celor adăpostiți și va decide dacă este sau nu necesară decontaminarea. Veți fi atenționați să nu consumați hrana și lichidele care ar putea fi contaminate radioactiv și se va interzice consumul legumelor din grădinile zonei afectate, a laptelui produs în această sau a alimentelor care au fost expuse. În urma exploziilor nucleare, ploaia radioactivă poate provoca îmbolnăviri în rândul celor care se află afară, iar lumina puternică poate provoca orbire temporară. Impulsul electromagnetic poate deteriora echipamentele electrice și electronice la câțiva kilometri distanță de locul unde a fost detonată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Se scumpește transportul în Delta Dunării

Se scumpește transportul în Delta Dunării. Transportatorii au anunțat că vor să mărească t…