Cea mai mare navă de cercetare de pe apele curgătoare interioare din Europa a fost lansată la apă în Giurgiu

Programată să fie finalizată în martie 2023, nava de cercetare REXDAN a fost deja lansată la apă pentru primele teste de flotabilitate la Șantierul Naval ATG din Giurgiu. Ambarcațiunea va acoperi 2000 de km pe partea navigabilă a Dunării.

Nava a fost comandată de Universitatea Dunărea de Jos din Galați:

“Ceremonia s-a desfășurat în prezența mai multor membri ai echipelor de management și implementare ale proiectului „Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN”, cod SMIS 127065, proiect co-finațat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 (POC). Proiectul este implementat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați în perioada 10 iulie 202 – 31 decembrie 2023.

Cea mai mare navă de cercetare de pe apele curgătoare interioare din Europa a fost lansată la apă în Giurgiu

Nava de cercetare REXDAN, ca parte integrantă a Infrastructurii de Cercetare REXDAN alături de Centrul de Cercetare REXDAN, va asigura desfășurarea unor activități de cercetare interdisciplinară complexă în domeniul de specializare inteligentă Energie, mediu și schimbări climatice într-o zonă geografică extinsă, situată în sectorul navigabil și bazinul hidrografic al Dunării”, transmite Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Nava va dispune de nouă laboratoare moderne în care își vor desfășura activitatea cadre didactice și cercetători din universitatea de la Galați, precum și cercetători internaționali.

Valoarea totală a proiectului este de 91.972.096,30 lei.

Sursă: constanța.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Semafoarele de la Far, din nou funcționale

Lucrările la sistemul de semaforizare din intersecția bulevardului 1 Mai cu strada Caraima…