Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis că deschiderea unui cont pe rețelele de socializare cu numele altei persoane, pe care sunt postate fotografii, clipuri video sau alte infomații despre aceasta, constituie “infracțiune de fals informatic” și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Dacă până acum românii puteau utiliza rețelele de socializare în mod liber și își puteau crea orice identitate, folosind nume sau poze care nu le aparțineau, de acum lucrurile s-au schimbat.
Decizia Curții de Casație și Justiție a României a fost luată ca urmare a unei sesizări formulate de Curtea de Apel Brașov.
Articolul 325 din Codul penal, la care face referire Înalta Curte de Casație și Justiție prevede:
Fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Cu toate acestea, până la pedeapsa cu închisoarea este drum lung, spun specialiștii.
Constănțenii încă nu cunosc multe detalii despre această lege, dar cei mai mulți dintre ei sunt deranjați de fenomenul conturilor false pe internet.
Deși ideea că cineva le poate fura identitatea și se poate folosi de datele lor pentru a crea un cont fals, locuitorii orașului de la malul mării spun că nu-și permit să apeleze la un avocat.
Instanța Supremă a admis sesizarea Curții de Apel Brașov, care judecă un dosar în care un bărbat a încărcat un clip indecent şi poze nud cu fosta iubită pe un site. Mai departe, a creat un profil fals pe o rețea de socializare cu numele femeii şi a distribuit materialele în mediul online. În primă instanţă, a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare.