marți, 16 iulie, 2024
Home Actualitate Cei mai buni kiteri din Europa s-au întrecut la Constanța

Cei mai buni kiteri din Europa s-au întrecut la Constanța

de Redacția Dotto

Cerul Litoralului s-a colorat astăzi în sute de culori. Zeci de surferi au participat la singură competiție de acest gen dedicată profesioniștilor, iubitori de sporturi extreme și dependenți de adrenalină pe care ți-o oferă acestea.

Zmeele umflate de vânt și mânuite abil de către sportivii curajoși au atras toate privirile plajei. De pe nisip, participanții au fost susținuți, încurajați dar mai presus de toate admirați de prieteni ori de turiști.

Dincolo de vremea bună, cu soare și cer senin, a fost o zi cu valuri perfecte pentru iubitorii de kite-surfing. 

„condițiile sunt ideale, n-am mai avut demult vânt din nord și s-avem și cer senin. De obicei tot timpul era un front de furtună sau ceva, deci este o raritate, aș putea zice” ne-a spus Goran, un tanar concurent venit din Bucuresti, pentru competiție.

Cei mai buni kite-surferi din România au făcut spectacol la malul mării. Alunecând pe marea zbuciumată, au concurat executând acrobații. Practic, au zburat deasupra mării. Unii au atins chiar și recorduri. Concursul premiază salturile în aer și acrobatiile sportivilor.

„sunt notate 7o% înălțimea sariturii iar 3o% trickul pe care îl faci în săritură respectivă” explică Alexandra, in timp ce îmbracă costumul de neopren.

Simion Ștefănescu, un veteran al concursurilor de kite, o completează:  „Rotații cât mai multe, placă dată jos din picioare, zmeul să treacă prin putere, asta înseamnă să fie dat peste cap zmeul, rotații ale zmeului, rotații ale corpului, rotații ale plăcii în aer, tot felul de combinații între toate chestiile astea” 

Pentru practicanți a fost o mare bucurie, căci vremea a fost perfectă pentru acest sport plin de adrenalină. Au fost 32 de participanți împărțiți pe 3 categorii: peste 45 de ani, open-bărbați și open-fete. Premiile sunt mari, în valoare de 15.000 de euro. Pentru concursul de azi, la Constanța au venit doi campioni europeni, care să-i jurtizeze pe participanți. Unul din ei e olandezul Ruben Lenten, kitesurfer profesionist și inventator al celui mai emblematic truc în kiteboarding.

„Recordul mondial este 36.3 metri înălțime și o lungime a sariturii de 200 de metri, așa că putem  zbura mult și bine. O să vedem un spectacol bun, astăzi” ne-a declarat Ruben Lenten.

Al doilea profesionist vine din Grecia, Baptiste Bourdoulous, omul care de 17 ani impune noi limite ale acestui sport.

„Marea Neagra nu e așa de agitată. Valurile sunt cam mari dar vântul e perfect. Ultima dată când am fost aici era cam frig, însă astăzi e o zi minunată. E chiar cald”

Kite-ul nu e un sport tocmai ușor și că să ajungi să poți face scheme pe placă de surf trasă de zmeu îți trebuie multe ore de pregătire, curaj dar și ceva bănuți în buzunar că să îți poți permite un echipament corespunzător. Cursul de kite-ing şi închirierea echipamentului pot costă până la 3.000 de lei. La final primiţi un certificat şi un card în baza căruia puteţi închiria echipament şi practică acest sport oriunde în lume. Iar un echipament complet se vinde cu 2.000 de euro.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult