Cei mai căutați scafandrii din lume se antrenează la Constanța. Ei au capacitatea de a se scufunda până la 300 de metri pentru a lucra la sondele de foraj marin sau la instalații oceanice de mare risc. Cursurile se fac la Centrul de Scafandri ai Marinei Militare, pe unul dintre cele mai moderne simulatoare hiperbare din Europa.
Cursanților li se cer nervi de oțel, calm deosbit, rezistență la stres și foarte important condiție fizică foarte bună. Expertiza scafandrilor de mare adâncime este folosită mai ales în cazul reparațiilor la conducte de petrol, submarine sau la platformele din largul mării. Pentru a fi recunoscuți ca scafadri de mare adâncime, cursanții trebuie să urmeze o pregătire teoretică și practică de trei luni.
Simulatorul hiperbar de la Constanța este unul dintre cele mai moderne din Europa. 10 milioane de euro a investit Centrul de Scafandri pentru a avea un echipament care simulează condițiile din adâncuri.
Piesa centrală a laboratorului hiperbar este tunelul de scufundare, iar lateral, în cele doua părți sunt camere de decompresie, pentru revenirea la suprafață, la presiunea normală atmosferică.
În camerele de decompresie, scafandrii pot sta chiar și 3 saptamâni. Aici învață, mânâncă și dorm. Antrenamentele se adresează atât militarilor, cât și civililor, iar un curs costă 2000 de euro. Nu toți cei care intră în program îl vor și termina, spun profesorii. Antrenamentele sunt extrem de dure.