vineri, 21 iunie, 2024
Home Actualitate Centrala în cogenerare Petromidia a primit turbinele – Construcția va fi terminată în vara lui 2023

Centrala în cogenerare Petromidia a primit turbinele – Construcția va fi terminată în vara lui 2023

de Andreea Bălan

Rompetrol Energy, parte a Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), anunță livrarea celor două turbine de gaz Siemens, care urmează să fie montate și pregătite pentru integrarea în noua centrală pe cogenerare, din proximitatea rafinăriei Petromidia Năvodari. În prezent construcția a ajuns la 27%, termenul de finalizare fiind estimat pentru 31 iulie 2023, conform unui comunicat al KMG Internațional.

Cele două turbine reprezintă principalele piese tehnologice din ansamblul pe care Rompetrol Energy îl va opera începând cu anul viitor, se menționează în sursa citată.

„Montarea turbinelor reprezintă unul dintre cei mai importanți pași în continuarea proiectului, unul de mare anvergură și care ne va permite să fim o soluție energetică viabilă pentru platforma Petromidia, dar și pentru Sistemul Energetic Național. Prin configurația lor, turbinele ne vor asigura randamentele operaționale optime, iar tehnologia folosită este de ultimă generație”, a declarat Boris Bucur, Director General al Rompetrol Energy.

Centrala pe gaz va asigura consumul de energie al rafinăriei

Turbinele SGT-750 sunt produse în fabrica Siemens din Finspang și au fost aduse pe cale maritimă din Suedia, iar folosirea lor în România reprezintă o premieră.

Fiecare echipament funcționează pe gaz natural, are o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh și generează peste 37 de MWh de energie.

Eficiența sporită a turbinelor folosite de Rompetrol Energy este certificată și prin rata scăzută de intervenție garantată de producător, care arată că, într-un ciclu de 17 ani de funcționare, echipamentele vor avea nevoie de doar 17 zile de mentenanță.

Per total, noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră.

Totodată, cu ajutorul turbinelor, activitatea de producție a energiei va consemna scăderi semnificative în generarea emisiilor de dioxid de carbon, cu reduceri estimate de circa 290kt CO2 pentru producția de energie electrică și o economisire a resurselor energetice de aproximativ 1,2 MWh.

Lucrările sunt în grafic

În acest moment, proiectul se află în faza de execuție cu un progres de 84% în partea de proiectare și aprovizionare cu echipamente, iar construcția propriu-zisă a ansamblului tehnologic depășește 27%.

Actualii indicatori sunt în graficul de execuție agreat de Rompetrol Energy și contractorul general al lucrărilor, Calik Enerji, astfel că va fi respectat termenul de finalizare – 31 iulie 2023.

Investiție de 140 mil. euro, realizată prin Fondul de energie kazah-român

Proiectul, în valoare de peste 140 de milioane de dolari, este finanțat prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR).

Conform sursei citate, centrala va genera, anual, circa 11 milioane de dolari în impozite plătite către bugetul de stat. Investiția este una de tip brownfield și va integra activele Uzinei Termoelectrica Midia, dar și personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor noii centrale.

„Construcția centralei pe cogenerare este doar una dintre direcțiile strategice pe care Grupul KMG International și le-a asumat, în dezvoltarea operațiunilor tehnologice, cu un puternic impact pozitiv în scăderea emisiilor, dar și cu obiective clare în securizarea resurselor enegetice de care rafinăria Petromidia Năvodari”, a precizat Iskander Abdibaitov, Președintele Comitetului Director al FIEKR.

Potrivit acestuia, proiectul va permite grupului să scadă costurile de procesare ale rafinăriei, ceea ce va aduce beneficii clare în marjele de rafinare, implicit, în rezultatele pe care rafinăria le va obține pe termen lung.

Ce spune ministrul energiei

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în 2018 de Grupul KMG International (Rompetrol), alături de statul român, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), având, ca principal obiectiv, dezvoltarea de proiecte energetice în România.

Pe lângă centrala pe cogenerare, FIEKR are în derulare un proiect care privește dezvoltarea lanțului de distribuție a carburanților în România, iar alte oportunități de dezvoltare a segmentelor de rafinare și petrochimie sunt studiate și urmează să fie implementate pe termen mediu și lung.

Compania Rompetrol Energy, operatorul viitoarei centrale pe cogenerare, este detinuță majoritar de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), alături de Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că noua centrală de la Petromidia va avea cea mai modernă tehnologie de cogenerare.

„Investim în dezvoltarea sistemului de energie şi, totodată, în modernizarea comunităţilor locale. Un astfel de proiect este cel al noii centrale de cogenerare de la Petromidia, care va fi finalizată anul viitor. Astăzi au fost livrate turbinele pe gaz, iar lucrările pe şantier sunt avansate. Centrala de 80 MW de pe platforma Petromidia va avea cea mai modernă tehnologie de cogenerare şi va asigura necesarul de energie electrică şi abur tehnologic pentru platforma Petromidia”, a scris, ieri, ministrul pe pagina sa de Facebook.

Sursă: cursdeguvernare.ro

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult