S-a încheiat o eră din istoria Aviației Militare Române. Aeronavele MiG-21 LanceR au zburat, astăzi, pentru ultima oară pe cerul României.
Ele vor fi scoase din dotarea Forțelor Aeriene Române, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât să le înlocuiască cu aeronavele F-16. Pentru avioanele cu reacție MiG 21 Lancer au fost organizate astăzi ceremonii de retragere la Cluj, Bacău și la Fetești.
MiG 21 s-a impus în spațiul sovietic și în alte zone din lume, în ciuda unor limitări precum capacitatea redusă pentru combustibil sau arme.
MiG-21 a fost primul avion de luptă sovietic capabil să zboare de două ori mai rapid decât viteza sunetului.
Procesul de retragere din serviciul de luptă a avioanelor MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române a început încă din ianuarie. Acordul dintre Ministerul Apărării și Aerostar Bacău pentru mentenanța MiG-urilor s-a încheiat în toamna anului trecut, iar avioanele au fost scoase la pensie.
Decizia CSAT a venit după ce flota de MiG-uri a fost ținută la sol aproape o lună din cauza unor incidente. MIG 21 era și avionul care a căzut aproape de Constanța în luna martie a anului trecut. Din 1994 și până în prezent, 20 aeronave de tip MiG-21 LanceR s-au prăbușit. Chiar dacă autoritățile nu au făcut public numărul exact de avioane de vânătoare MiG-21 LanceR din flota Forțelor Aeriene Române, estimările neoficiale arătau anul trecut că Armata se bazează pe aproximativ 25 de aeronave funționale. Acestea au zburat astăzi pentru ultima oară.
Forțele Aeriene Române au în dotare, astăzi, 17 aeronave F-16 cumpărate în două tranșe din Portugalia și modernizate cu ajutorul SUA. Pentru acestea statul român a plătit 628 de milioane de euro, preț care a inclus și pregătirea personalului. Alte 32 de aparate de zbor vor veni în România din Norvegia, în schimbul a 388 milioane de euro. Primele vor ajunge in România la sfârșitul acestui an.