vineri, 14 iunie, 2024
Home Actualitate Ceremonie de retragere pentru MiG-21 Lancer

Ceremonie de retragere pentru MiG-21 Lancer

de Ileana Gheorghiu

S-a încheiat o eră din istoria Aviației Militare Române. Aeronavele MiG-21 LanceR au zburat, astăzi, pentru ultima oară pe cerul României.

Ele vor fi scoase din dotarea Forțelor Aeriene Române, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât să le înlocuiască cu aeronavele F-16. Pentru avioanele cu reacție MiG 21 Lancer au fost organizate astăzi ceremonii de retragere la Cluj, Bacău și la Fetești.

MiG 21 s-a impus în spațiul sovietic și în alte zone din lume, în ciuda unor limitări precum capacitatea redusă pentru combustibil sau arme.

MiG-21 a fost primul avion de luptă sovietic capabil să zboare de două ori mai rapid decât viteza sunetului.

Procesul de retragere din serviciul de luptă a avioanelor MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române a început încă din ianuarie. Acordul dintre Ministerul Apărării și Aerostar Bacău pentru mentenanța MiG-urilor s-a încheiat în toamna anului trecut, iar avioanele au fost scoase la pensie.

Decizia CSAT a venit după ce flota de MiG-uri a fost ținută la sol aproape o lună din cauza unor incidente. MIG 21 era și avionul care a căzut aproape de Constanța în luna martie a anului trecut. Din 1994 și până în prezent, 20 aeronave de tip MiG-21 LanceR s-au prăbușit. Chiar dacă autoritățile nu au făcut public numărul exact de avioane de vânătoare MiG-21 LanceR din flota Forțelor Aeriene Române, estimările neoficiale arătau anul trecut că Armata se bazează pe aproximativ 25 de aeronave funționale. Acestea au zburat astăzi pentru ultima oară.

Forțele Aeriene Române au în dotare, astăzi, 17 aeronave F-16 cumpărate în două tranșe din Portugalia și modernizate cu ajutorul SUA. Pentru acestea statul român a plătit 628 de milioane de euro, preț care a inclus și pregătirea personalului. Alte 32 de aparate de zbor vor veni în România din Norvegia, în schimbul a 388 milioane de euro. Primele vor ajunge in România la sfârșitul acestui an.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult