Certitudini care vestesc vindecarea

Gândirea pozitivă este un concept cu care ne întâlnim aproape în fiecare zi. Aproape nici un om nu a scăpat de acest îndemn – gândește pozitiv! Este foarte important să plasezi gândirea pozitivă, pe un loc de frunte în ceea ce privește acțiunile pe care trebuie să le întreprinzi, ca să ai o viață împlinită.

Probabil că de la acest concept a plecat și premierul Florin Cîțu, când a declarat că rata șomajului a scăzut în fiecare lună din 2021. Domnia sa, a afirmat că economia României are, datorită activității bune a Guvernului pe care îl conduce, „cea mai rapidă revenire după o criză economică, din ultima sută de ani”. Sunt certitudini care vestesc vindecarea! Fără să avem pretenții că am studiat finanțe sau economie la Harvard, știm și noi, deși suntem niște “nemuritori obișnuiți”, că performațele trecute, nu reprezintă un predictor bun pentru performanța viitoare. Iar România încă se situează pe nisipuri mișcătoare din punct de vedere economic. 

Împrumuturile masive de pe piețele de capital și datele  de la Oficiul National al Registrului Comertului, care ne arată câte firme s-au înrolat în armata business-ului românesc, reprezintă cei mai buni “indicatori de performanță”. Iar aceste date, scot în evidență că din păcate totul arată ca o pauză de odihnă și că doar ne dorim  ca economia să fie lipsită de orice fel de cusur. Este foarte important ca un premier să iasă în față cu un laudatio și cu mesaje de încurajare, mai ales când lucrează cu o echipă relativ nouă,  ce ar trebui să fie încărcată cu energie pozitivă, gata să se alinieze din nou la start. Dar din păcate realitatea din teren este cu totul alta.

Foarte puțini patroni din România, pot spune că respiră aer curat și se bucură de frumusețea locului. Dar, mesajul oficial este că forța progresului economic este cu noi! Se pare că ne revenim din convalescența curmării destinelor comerciale, la care de-a lungul timpului au participat și anumite organisme de control. Partea întunecată se pare că a început să fie ușor luminată de beculețul de la capătul tunelului și asta fără ca cineva să mai cumpere tunel, atunci când începe să se vadă fotonul. Bine măcar că la nivel macro, s-a instaurat senzația că statul degeaba și așteptarea câtorva decenii a oportunităților, nu mai sunt tolerate.

Poate că următorul level spre care trebuie sa tindă statul, este renunțarea la reaua-credință și la catalogarea unui contribuabil ca fiind un posibil evazionist, doar pentru ca încasează lunar sau săptămânal un venit. Canoanele impuse de profesioniștii bănuielii și ai încolțirii de victime nevinovate, nu ar mai trebui să reprezinte o listă de texte sacre. Și poate că la următoarea evaluare a economiei, oficialii statului ne vor spune că nu mai contează pagubele, dezastrul social lăsat în urmă și amenințarea la adresa vieții din mandatele trecute. Acesta este doar începutul unui episod fără “crăpături în magmă”, al  unei țări în care, în general oamenii simpli, sunt ocupați cu vânătoarea de mistreți și cu terenurile de golf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

România angoasată

De ce oare, mulţi consideră România un loc din care trebuie să fugi? Dacă pornim de la ace…