sâmbătă, 18 mai, 2024
Home Actualitate Cetatea Capidava, investiție de 56 milioane lei

Cetatea Capidava, investiție de 56 milioane lei

de Ileana Gheorghiu
capidava

După 12 ani de birocrație și lucrări, cetatea Capidava a fost redată, astăzi, circuitului turistic. În prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, un ghid a prezentat cetatea autorităților locale și județene, dar și jurnaliștilor invitați la eveniment.

Conservarea și punerea în valoare a cetății a costat aproximativ 11 milioane de euro, aproape jumătate din sumă fiind asigurată din fondurile Consiliului.

12 ani le-a luat autotităților locale să ducă la bun sfârșit proiectul pentru restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea sitului arheologic Cetatea Capidava, care se află în administrarea Muzeului de Istorie și Arheologie. Începute în 2009, lucrările pentru punerea în valoare a edificiului au presupus inclusiv înfiinţarea unui punct de informare turistică, construirea unor drumuri de acces spre cetate şi a unor platforme carosabile, dar și iluminatul exterior pentru evidenţierea nocturnă a întregului ansamblu. Mai sunt însă și restanțe. Deocamdată nu există o parcare amenajată în fața cetății, iar cei care doresc să o viziteze nu pot ajunge la ea decât cu mașina personală sau în cadrul unor excursii organizate.

Cetatea Capidava a ocupat un loc important în sistemul defensiv roman, făcând parte din seria de castre și fortificații ridicate în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea. Edificiul are forma unui patrulater, ziduri groase de peste 2 m, 7 turnuri și o poartă care făcea legătura cu restul teritoriului și o ieșire strategică spre Dunăre, unde era amenajat portul.

Reprezentanții Consiliului Județean spun că vor investi în continuare în întreținerea cetății Capidava pe care o vor în patrimoniul UNESCU, dar au planuri mari și cu alte cetățile din județul Constanța pe care le doresc valorificate. Iar pentru asta au început un maraton pentru studierea lor. Vor să afle de ce anume este nevoie pentru conservarea edificiilor și care ar fi bugetul necesar pentru ca siturile să fie deschise publicului și bine promovate.

Pentru restaurarea, consolidarea, conservarea și punerea în valoare a Cetății Capidava au fost necesari 56 de milioane lei, adică aproximativ 11 milioane de euro. Aproape jumătate din sumă a venit de la Consiliul Județean Constanța. Resul banilor au fost asigurați din fonduri naționale și europene.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult