Cetățile antice din Dobrogea acum la doar un click distanță. Turiștii care se află zilele acestea pe litoral, dar nu au suficient timp să ajungă fizic la ele, le pot vizita online.
Un website lansat de curând prezintă istoria a 12 cetăți din regiunea cuprinsă între Dunăre și mare, ca parte a unui proiect cultural inedit, ce și-a propus reintroducerea în circuitul turistic al celor mai vechi așezări dobrogene.
Cu ajutorul noilor tehnologii, „Harta interactivă a cetăților din Dobrogea” și-a propus să îmbunătățească și să extindă accesul turiștilor români și străini deopotrivă la cele mai importante obiective din patrimoniu istoric al Dobrogei. Site-ul este bilingv, romano-englez și poate fi accesat atât pe laptop și tabletă, cât și de pe telefonul mobil.
Site-ul prezintă 12 dintre cele mai importante situri arheologice din județele Constanța și Tulcea: Tomis, Callatis, Histria, Adamclisi, Capidava, Carsium, Ibida, Argamum, Noviodunum, Halmiris, Ulmetum și Enisala. Iar doar câteva click-uri sunt suficiente pentru a ajunge în interiorul lor. Cei care accesează site-ul descoperă și harta administrativă și geografică a Dobrogei, cu forme de relief, cursuri de apă, localități și drumuri.
În paralel, inițiatorii proiectului speră că vor sensibiliza și autoritățile care ar trebui să conserve mai bine și să promoveze mai mult patrimoniul cultural al Dobrogei, așa cum fac omologii lor din Grecia, Turcia, Italia sau Spania, unde vestigiile atrag anual sute de mii de turiști din toată lumea.