China acuză SUA că îi reprimă companiile

China a acuzat vineri Statele Unite că îi reprimă companiile, după decizia administraţiei Biden de a extinde lista neagră a firmelor chineze în care americanii nu au dreptul să investească, relatează AFP.

„China va lua măsurile necesare pentru a apăra cu fermitate drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze”, a avertizat în faţa presei purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Wang Wenbin.

Joe Biden a urmat exemplul lui Donald Trump şi a extins joi, de la 31 la 59, lista neagră a companiilor chineze acuzate că susţin activităţile militare ale Beijingului, care nu mai pot beneficia de acum de investiţii americane.

Preşedintele democrat a modificat decretul predecesorului său, publicat în noiembrie anul trecut, pentru a include şi companiile implicate în fabricarea şi desfăşurarea de tehnologie de supraveghere, care poate fi folosită nu doar în China împotriva disidenţilor şi a minorităţii musulmane a uigurilor, dar şi în alte părţi din lume.

Întrebat despre aceste măsuri, purtătorul de cuvânt a spus că ele „încalcă legile pieţei” şi „afectează nu doar drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze, dar şi interesele investitorilor din întreaga lume, inclusiv ale investitorilor americani”.

Washingtonul a precizat că lista vizează de asemenea companiile care folosesc „tehnologii de supraveghere chineze în afara Chinei, precum şi dezvoltarea sau utilizarea lor pentru a facilita represiunea sau încălcările grave ale drepturilor omului”.

Companiile şi cetăţenii americani care deţin active şi alte interese financiare în aceste societăţi comerciale au termen până la 2 august să renunţe la ele.

Lista include mari grupuri din domenii precum construcţiile, telecomunicaţiile sau tehnologiile, cum ar fi producătorul de telefoane Huawei, gigantul petrolier CNOOC, China Railway Construction, China Mobile, China Telecom sau firma de supraveghere video Hikvision.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Șoferi inconștienți pe șosele

Un șofer a zburat peste sensul giratoriu, iar un altul a întors și a mers pe contrasens. S…