Cine este Nicolae Ciucă, noul premier interimar?
HomePoliticăCine este Nicolae Ciucă, noul premier interimar?
Politică - luni 7 decembrie 2020

Cine este Nicolae Ciucă, noul premier interimar?

În 2018, invitat în cadrul emisiunii „Jurnal militar” difuzată de Radio România Actualităţi, Nicolae Ciucă declara că nu va intra în politică şi nici nu va accepta o funcţie publică.

Nicolae Ciucă:

„Consider atât de sfântă onoare şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării … Reprezinta demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitate în alt domeniu. Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”.

Nicolae Ciucă este general cu trei stele respectat în Armata Română, cu misiuni militare de marcă conduse peste hotare. A absolvit cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite, Bucureşti (1995) şi din 2003 este doctor în ştiinţe militare, se precizează în biografia postată pe site-ul mapn.ro.

Generalul Ciucă a absolvit mai multe cursuri de pregătire şi perfecţionare, printre care şi Cursul de relaţii civil-militari din Europa de Est şi Asia Centrala, Hulburt, Florida, SUA (2004) sau Colegiul de război, trupe de uscat, master în Studii Strategice, SUA (2006).

A fost comandant de batalion de infanterie în Bosnia şi Herţegovina, dar şi în Afganistan, iar ulterior comandant de divizie şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre. Din ianuarie 2015 este şef al Statului Major General. A fost avansat la gradul de general în noiembrie 2015. In momentul de faţă a ajuns la trei stele din patru maxim posibile.

A primit numeroase distincţii şi decoraţii, printre care Ordinul „Virtutea Militara” în grad de Cavaler, Ordinul naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer sau Medalia Naţiunilor Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificați și

Reacția consilierilor locali de la Năvodari privind bursele pentru elevi

Cosilierul local USR-PLUS Năvodari, Ștefan Antonaru, a fost prezent în platoul știrilor Do…