PNRR

Premierul Florin Cîţu a adus clarificări, vineri, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) depus de România la Bruxelles nu a fost respins şi că toţi banii, 29,2 miliarde de euro, vor fi atraşi de ţara noastră, precizând că, în actuala etapă, Comisia Europeană a formulat o serie de observaţii care vor trebui să primească răspunsuri rapide din partea funcţionarilor care lucrează la acest document, altfel cei care tratează superficial lucrurile riscă să plece acasă.

Aş vrea să clarificăm câteva lucruri despre PNRR, pentru că am văzut mai multe ştiri false. Am spus şi de dimineaţă că nu a fost respins PNRR şi nu a fost retrimis PNRR, este o ştire falsă. Şi acesta este adevărul – înainte să vină Comisia cu precizări, care au confirmat ceea ce am spus.

Aici, românii trebuie să fie foarte atenţi şi să fie lucrurile foarte clare pentru ei, nu pierdem aceşti bani, 29,2 miliarde de euro, îi vom lua pe toţi, avem proiecte depuse pentru aceşti bani, proiecte importante de investiţii pentru România care vor fi terminate până-n 2026 – infrastructură, spitale, România educată, planul de dezvoltare pentru UAT-uri sau fond de dezvoltare pentru UAT-uri, acolo sunt proiecte pentru a lua aceşti bani.

În acest moment suntem într-o procedură firească în care sunt toate ţările din Uniunea Europeană. Comisia Europeană face observaţii, noi le răspundem şi aici suntem în acest moment„, a declarat Florin Cîţu într-o conferinţă de presă a CJ Sălaj.

Premierul a transmis un mesaj ‘foarte clar’ de mobilizare a funcţionarilor care lucrează la PNRR.

Avem un mesaj foarte clar pentru toţi cei care lucrează la PNRR – şi aici mă refer la funcţionarii din administraţia publică. Trebuie să ştiţi că nu puteţi să mergeţi în concediu până nu avem acest PNRR aprobat. (…) Este responsabilitatea noastră şi a celor care lucrează la acest proiect să avem cel mai bun PNRR.

De aceea trebuie să luaţi toate observaţiile Comisiei Europene şi să le trataţi cu mare, mare atenţie. Dacă, cumva, din cauza unei tratări superficiale a acestor observaţii de către un funcţionar sau oricine, la orice nivel din administraţia publică, vom avea probleme cu PNRR, vă garantez că acea persoană sau acele persoane pleacă acasă.

Nu ne jucăm cu aşa ceva, trebuie să luaţi în considerare toate observaţiile, răspundem cu celeritate, răspundem imediat şi facem un PNRR bun. Deci, nimeni nu pleacă acasă, în concediu, până nu avem acest PNRR. (…) Trebuie să luăm aceşti bani, sunt bani de care avem nevoie să ne dezvoltăm„, a mai declarat Cîţu.

Premierul a menţionat, întrebat în acest sens, că este vorba de observaţii ale Comisiei Europene despre capitole din PNRR, dar şi de solicitări de informaţii suplimentare.

Unele sunt observaţii, unele sunt solicitări de informaţii suplimentare, poate că nu am fost foarte clari. (…) Aici, lucrurile sunt foarte clare din partea Comisiei şi avem un program care are borne foarte clare, proiectele trebuie să fie gata în 2026 şi cred că aici e nevoie de calificări, să arătăm că, de fapt, proiectele sunt mature, sunt clare (…).

E normal ce face Comisia Europeană, dar în acelaşi timp şi noi trebuie să fim mult mai atenţi. Administraţia publică din România nu are cea mai bună reputaţie când vine vorba de atenţie şi profesionalism, de aceea am avut în ultimii ani doar câteva exemple pozitive referitoare la fondurile europene.

Îl avem aici pe domnul Emil Boc, dar astea nu sunt… Nu le vedem cam peste tot în România, deci şi de aici acest avertisment al meu pentru toţi angajaţii, toţi cei care lucrează în administraţia publică, la PNRR. Mare, mare, mare atenţie! Nu pleacă nimeni acasă şi dacă din cauza tratării superficiale, repet acest lucru, vom avea probleme cu adoptarea PNRR, pleacă acasă toţi„, a mai afirmat Cîţu.

Şeful Executivului a subliniat că guvernanţii se aşteaptă ca primii bani din PNRR să vină în partea a doua a acestui an, urmând să existe o întârziere de doar 30 de zile faţă de planul iniţial al Guvernului. El a fost întrebat dacă România va fi afectată în vreun fel de faptul că va primi aviz de la Comisia Europeană pe PNRR abia în septembrie şi fondurile vor veni probabil în octombrie.

Nu, pentru că acesta era planul oricum, ne aşteptam să vină banii în partea a doua a anului, am spus de la începutul anului că vor fi în partea a doua a anului. Cred că avem o întârziere doar de 30 de zile faţă de planul iniţial. Cam aşa arată lucrurile acum, deci o întârziere de 30 de zile faţă de planul iniţial. Vom primi avansul în acest an şi, oricum, dacă sunt cheltuieli, le putem face de la buget şi apoi le putem deconta, dacă sunt cheltuieli care sunt legate de PNRR. Deci, nu este nici o problemă, proiectele vor fi făcute„, a susţinut Florin Cîţu. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Reacția MAE în cazul marinarului român ucis în largul Omanului: Urmărim activ investigaţia privind asasinarea cetăţeanului român

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că va acorda întreaga asistenţă necesară şi …