Comandat de navă, decorat de Klaus Iohannis

A salvat oameni în Golful Mexic, nu a renunțat la nicio operațiune, indiferent de dificultatea ei, a crezut mereu în capacitatea sa și a marinarilor pe care i-a condus, iar pentru meritele sale a primit de la președintele României, Klaus Iohannis, Ordinul „Virtutea Maritimă”. Este povestea comandantului de cursă lungă, Bogdan Rusu, pe care vă invit să o cunoașteți în minutele care urmează.

Era duminică, 13 septembrie. Pe o mare cu furtună, cu vânt puternic și valuri de șapte metri, Nava Cosco Malaysia înainta cu greu spre Statele Unite. La un moment, la bord se aude un mesaj SOS. Patru turiști de pe velierul Yes Dear încercau diseparți să se salveze după ce amabracțiunea lor a început să ia apă. A fost momentul în care Bogdan Rusu a anunțat autoritățile că va interveni pentru salvarea lor. În același timp Garda de Coastă Americană a trimis în zonă un elicopter și o ambarcațiune.

Din cauza condițiilor meteo extrem de dure, după mai multe încercări nereușite de a se apropia de velier, americanii au renunțat că renunță la operațiune. Nu însă și comandantul român. Nava Cosco Malaysia, condusă de acesta a înfuntat furtuna și i-a salvat pe oamenii aflați în pericol, care au fost transportați în siguranță la mal. În momentul în care s-a dat alarma, unul dintre mariarii velierului era bolnav, iar ambarcațiunea plutea în derivă, fără să mai asculte vreo comandă, pericolul de naufragiu fiind iminent.

Eroismul și profesionalismul comandantului român au fost recunoscute oficial la cel mai înalt nivel, iar președintele României, Klaus Iohannis l-a decorat pe Bogdan Rusu cu Ordinul “Virtutea Maritimă”.

Bogdan Rusu va fi propus de Organizația Maritimă Internațională și pentru premiul „Bravery at Sea”, oferit pentru acte de eroism pe mare.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…