Vești bune pentru cei care iubesc plaja sălbatică de la Corbu! Instanța a decis anularea certificatului de urbanism și a autorizației în cazul unuia dintre cele mai mari proiecte imobiliare care urmau să se realizeze în zonă.
Lucrările în zonă au fost sistate încă de anul trecut de când au început să curgă și procesele împotriva dezvoltatorului imobiliar. Plaja Corbu este zonă protejată Natura 2000 și face parte din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”. Chiar și așa în 2021 acolo a început construcția unui complex gigant cu 200 de apartamente. Totul legal , după ce dezvoltatorul a primit toate avizele și autorizațiile necesare. Cum au fost ele obținute este însă întrebarea la care anchetatorii caută răspunsuri. Zona face parte din Biosfera Delta Dunării, ceea ce înseamnă că niciun tip de construcție nu este permisă.
Verificările au arătat și că intabularea terenului s-a făcut abuziv iar șirul neregulilor a continuat. O demonstrează inclusiv controlul celor de la Garda de mediu care s-a finalizat cu o amendă de 100.000 de lei pentru dezvoltator. Iar la asta se adaugă și amenda poliției de 50.000 de lei. Comisarii gărzii de mediu au descoperit printre altele că fundațiile erau ridicate pe piloni din beton armat și nu pe piloni metalici, iar planșeele erau din beton și nu din grinzi de lemn, ca în acordul de mediu.
Prefectura Constanța a intervenit și ea iar Corpul de Control al Prim-Ministrului a demarat de asemenea o acțiune de verificare a modului in care au fost eliberate avizele pentru ridicarea complexului.
Cele 24 de construcții care urmau să se ridice pe plaja de la Corbu fac parte din două proiecte imobiliare derulate de aceeași firmă. În instanță a fost contestată documentația de autorizare pentru ambele însă deocamdată magistrații s-au pronunțat doar pe unul dintre proiecte. Decizia nu este definitivă și va putea fi atacată cu recurs. Lucrările au fost deocamdată doar sistate, nu și demolate.