miercuri, 24 iulie, 2024
Home Actualitate Concluziile hotelierilor la final de vară: Turiști puțini, încasări slabe

Concluziile hotelierilor la final de vară: Turiști puțini, încasări slabe

de Redacția Dotto

Turiștii au petrecut mai puține nopți la mare, vara aceasta, și au cheltuit cu mai multă băgare de seamă. Este concluzia hotelierilor și agenților de turism de pe litoral, care au făcut o analiză a sezonului estival.

Afaceriștii de pe Litoral spun că a fost un sezon cu mult mai slab față de anii trecuți. De departe, scăderea puterii de cumpărare a reprezentat motivul principal pentru care turiştii au tăiat de pe listă vacanțele, ori le-au scurtat drastic.

„A scăzut durata sejurului. Noi eram obișnuiti la mare cu un sejur mediu de 4-5 zile. Nu mai vorbesc de 7 zile. Hotelurile se bucură că mai au turiști de 7 zile, dar nu mai au. Se pare că a scăzut undeva la 3 zile. Trei zile care este la limita rentabilității”, a explicat Dragoș Răducan, președintele FPTR.

„Eu de când lucrez, de 5o de ani, pe litoral, în iulie și august eu aveam 9o-95% dacă nu 1oo% grad de ocupare. Anul acesta nu am depășit niciodată 8o%”, a spus Dumitru Ivănescu, hotelier din Mamaia.

Scăderea numărului de turiști s-a putut observa cel mai bine… pe nisip, la închirierea de umbrele și șezlonguri. Operatorii de plajă spun că încasările lor s-au diminuat anul acesta simțitor.

„Vara aceasta a fost puțin mai slabă ca vara trecută. Nu a fost un flux foarte mare de turiști, cum a fost în alți ani, cu toate că preturile au scăzut la parcare, iar prețul la șezlonguri au fost la fel ca anul trecut”, a declarat Răzvan Chițan, administrator de plajă.

Eforie a fost stațiunea vedetă a verii care tocmai s-a încheiat. Plajele au fost pline, iar la hoteluri și la pensiuni cu greu s-au găsit camere libere. Chiar și așa însă, încasările n-au fost mari. Turiștii care vin la Eforie nu sunt atenți cu bugetele lor și nu cheltuie din cale-afară. Ceva mai bine s-au văzut încasările la Costinești. În weekend-urile cele mai aglomerate, în Stațiunea Tineretului s-au cazat și peste 50 de mii de turiști. Hotelurile din Mamaia și Mamaia Nord, unde s-au construit sute de ansambluri rezidențiale de lux au pierdut la încasări.

„Ceea ce este o premieră, nu s-a mai întâmplat de foarte mulți ani, să avem scăderi ale vacanțelor și numărului de turiști în Romania și-n destinații externe, simultan. Nu-mi amintesc să mai fi văzut locuri goale pe chartere către Santorini, Antalya, către Grecia, în general, sau către Spania, în vârf de sezon”, a spus Corina Martin, agent de turism.

La început de toamnă, turiștii care mai vin la mare sunt cei cu bani puțini, care își rezervă sejururile prin Programele tip Litoralul pentru toți.

„Noi am venit prin Litoralul pentru toți. Așa economisim niște bani”, a spus o turistă, care se află în vacanță la Mamaia.

„Noi am cumpărat bilet din timp, am găsit o ofertă early booking”, a spus o altă turistă.

Un milion de turiști au vizitat litoralul anul acesta, conform celor mai optimiste estimări.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult