duminică, 15 iunie, 2025
Home Actualitate Constanța are steag oficial! Guvernul a aprobat modelul propus de autoritățile locale

Constanța are steag oficial! Guvernul a aprobat modelul propus de autoritățile locale

de Redacția Dotto

Constanța are, oficial, propriul steag! Guvernul a aprobat drapelul municipiului, care combină simboluri puternice și elemente de identitate locală.

Pe fundal alb se află stema orașului. Aceasta include Farul Genovez, redat pe fond roșu, simbol al tradiției maritime și al legăturii cu Marea Neagră, dar și pe zeița Fortuna și zeul Pontos, inspirație din celebrul grup statuar descoperit la Constanța în 1962. Fortuna, cu cornul abundenței și mâna sprijinită pe o corabie, simbolizează prosperitatea. Pontos, ieșind din valuri, privește către ea. O imagine sugestivă pentru legătura dintre Tomisul Antic și Constanța modernă. Stema este completată de trei linii curbe argintii, care sugerează valurile mării, și de o coroană murală cu șapte turnuri, semn al statutului de municipiu reședință de județ.

Înainte de adoptarea actualului drapel, Constanța nu a avut steag recunoscut oficial. Adoptarea actualului steag a venit să umple acest gol, oferind Constanței un simbol oficial, care reflectă identitatea sa istorică și culturală.

În cadrul ședinței de Guvern desfășurate miercuri, 14 mai 2025, începând cu ora 10:00, a fost aprobat modelul de steag al municipiului Constanța. Stema municipiului Constanța, județul Constanța, a fost aprobată anterior prin Hotărârea Guvernului nr. 614/2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 565 din data de 18 iunie 2024.

Consiliul Local al municipiului Constanța, județul Constanța, a adoptat Hotărârea nr. 21/2025 privind însușirea proiectului modelului de steag. Prefectul județului Argeș a exercitat controlul de legalitate, în conformitate cu adresa nr. 3360/2025. Proiectul modelului de steag a fost avizat de Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române, prin adresa nr. 10/2025.

Descrierea modelului de steag

Modelul de steag al municipiului Constanța este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția între lățimea și lungimea drapelului de 2/3, cu câmp de culoare alb, încărcat cu stema municipiului Constanța având în poziție centrală stema orașului. În partea de jos, sub stemă este inscripționat statutul și denumirea localității ”Municipiul Constanța”, cu litere de culoare neagră. Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lățime.

Semnificațiile elementelor și ale culorilor modelului de steag

Descrierea stemei

Stema municipiului Constanța se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, despicat. În partea dreaptă, în câmp roșu, se află silueta unui Far de argint, iar în colțul din dreapta sus un soare de aur, ieșind.

În partea stângă, în câmp verde, se află un personaj feminin îmbrăcat cu un chiton cu mâneci și care poartă un văl; părul este coafat după moda Romei antice și pe cap poartă o diademă. Personajul ține în mâna stângă un corn al abundenței plin cu fructe, iar mâna dreaptă este poziționată pe echea unei corăbii.

Personajul feminin are lângă piciorul stâng o imagine simbolică a Pontului Euxin, care reprezintă torsul, mult micșorat, al unui personaj masculin, nud, ieșind din valurile mării. Personajul masculin este încoronat, poartă plete și barbă și se sprijină cu mâna stângă de prova unei corăbii, ieșind.

Capul îi este întors trei sferturi spre dreapta, privind spre personajul feminin, parcă cerând ajutorul, totul de aur. În vârful scutului se află trei fascii subțiri undate de argint, trecând dintr-o partiție în alta. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu șapte turnuri crenelate.

Semnificațiile elementelor însumate

Farul face trimitere la Farul Genovez, monument, de asemenea, de referință pentru evoluția istorică a Constanței. El a fost construit în secolul al XIX-lea pe locul vechiului far, ridicat de negustorii genovezi, ajunși în Marea Neagră, în secolul al XIII-lea. Amplasat pe faleza sudică, el a funcționat până la inaugurarea portului modern, în anul 1913. Imaginea cu cele două personaje este inspirată de grupul statuar, descoperit la Constanța în anul 1962, grup care o reprezintă pe zeița Fortuna și zeul Ponthos.

Această imagine a devenit emblematică pentru continuitatea dintre Tomisul antic și Constanța modernă. Statuia se află la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și reprezintă o imagine a zeiței Fortuna, unică în lume. Coroana murală de argint cu șapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reședință de județ. Culoarea albă transmite puritate, curățenie și neutralitate.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult