Constanța, centrul dialogului cultural în cadrul simpozionului "Moștenirea Turcă în Balcani", care are loc la MINAC

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a deschis astăzi  lucrările Simpozionului Internațional „Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă”.

Manifestarea se va desfășura până sâmbătă și reunește o serie de specialiști în domeniu din țară și străinătate. Invitat de onoare este ambasadorul Republicii Turcia la București. Simpozionul  reprezintă un demers cultural și științific care marchează împlinirea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia și de la stabilirea relațiilor diplomatice moderne între nouă entitate statală și statul român. Lucrările înscrise în cadrul simpozionului vor aborda o paletă largă de teme legate de istoria Imperiului Otoman și a relațiilor cu Țările Române,  Războiul ruso-româno-turc, integrarea Dobrogei în granițele statului român și  moștenirea culturală otomană în spațiul românesc.

Constanța, centrul dialogului cultural în cadrul simpozionului "Moștenirea Turcă în Balcani", care are loc la MINAC

„El se vrea mai mult decât o simplă comunicare sau o simplă suma de comunicări științifice, vom avea și lansări de carte, vom avea și vernisari de expoziții binențeles cu aceeași tematică gravitând în jurul lumii otomane, moștenirii otomane care a rămas în Dobrogea” spune Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie și Arheologie, Constanta.

„Balcanii au avut mereu o importantă aparte. Noi am lăsat urme adânci în Balcani iar Balcanii au lăsat urme adânci asupra noastră. În zilele noastre, în Turcia, trăiesc poate zeci de milioane de oameni cu origini în Balcani. De fapt, și eu sunt unul dintre aceștia: o parte din familia mamei mele a trăit în Balcani” a spus de la tribuna simpozionului, ambasadorul Republicii Turcia în România, Özgür Kıvanç Altan.

În cadrul simpozionului vor fi prezentate publicului larg două expoziții tematice organizate de Muzeul de Istorie, Institutul de Cercetări Tulcea și Arhivele Naționale ale României.

„Arhivele Naționale au dat la iveală de fiecare dată, mărturii istorice, mărturii documentare, surse primare de istorie pe baza cărora se scrie istoria, altminteri nu am putea cunoaște nici aspecte legate de viață culturală, nici aspecte legate de viață economică, nici relațiile interumane” a spusClaudiu Turcitu, istoric la Ahivele Naționale.

Simpozionul va cuprinde două zile de comunicări, urmând ca în ultima zi de desfășurare, toți invitații să participe la o vizită de studiu la Babadag și Tulcea, unde vor putea fi vizionate mai multe lăcașe de cult și monumente istorice musulmane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

LNBF: CSM Constanța victorie clară în deplasare la Rapid

Într-un duel intens din Liga Națională de Baschet Feminin, echipele CS Rapid și CSM Consta…