”Alege-ți prietenii după preferințele lor culinare” este recomandarea unui proverb turcesc. La Constanța a avut loc în weekend un imens festival culinar turco-tătar la care au fost invitați toți constănțenii.
Vedetele târgului culinar au fost vinetele gătite după rețeta preferată a sultanului. Dar cum Imperiul Otoman este recunoscut pentru cuceririle sale nu este de mirare că specialităţile turceşti sunt atât de variate, cu influenţe atât asiatice, cât şi balcanice.
Turcii preferă încă mâncarea gătită în casă, iar o masa tradițională în familie include multe legume, carne tocată şi pilaf de bulgur, alături de un sos făcut din iaurt şi castraveţi. Din mâncărurile tradiționale ale turcilor și tătarilor nu lipsesc însă vinetele, ardeii, ceapa, usturoiul, lintea, fasolea sau roşiile.
N-au fost uitate nici dulciurile cu care sultanii Imperiului Otoman își încheiau ospețele bogate. Sarailii, baclavale, cataif cu caimac, toate pregătite cu multă îndemânare.
Toți constănțenii care au trecut pragul târgului au plecat acasă cu sacoșele pline de mâncare orientală.
Turco-tătarii din Constanta organizează de câteva ori pe an astfel de expoziții culinare în aer liber.