Constanța, înghițită de bălării

Iarbă înaltă de un metru, buruieni, plante sălbatice și niciun fel de viziune. Unele parcuri din Constanța seamănă mai degrabă o pădure amazoniană. Până și aleile au fost înghițite de bălăriile, care așteaptă, în zadar, să fie tunse și din care ies adesea gușteri, păianjeni și căpușe.

În timp ce oamenii spun că le este teamă să-și mai lase copiii să se joace în iarbă de frică să nu fie mușcați de vreo lighioană, administrația locală ne îndeamnă profetic să avem încredere.

Bietele narcise de pe scuarul din mijlocul parcului sunt invadate de buruieni, iar din lalele nu au mai rămas decât tulpinile, şi ele abia ţinâdu-se între bălării. Din păcate, nu doar că nu este tunsă iarba, dar nici copacii nu sunt curăţaţi de crengile uscate, mai multe fiind deja doborâte de vântul puternic de zilele acestea.

De altfel, chiar o bunică ne-a atras atenţia asupra pericolului care există, numeroase ramuri necesitând toaletare, astfel încât să nu cadă peste vreun copil. „Aici este pericol public. Şi nu doar când bate vântul, ci permanent. Mulţi sunt copaci bătrâni, au crengi care nu au mai înverzit şi pot fi doborâte oricând. Iar copiii se joacă fix sub copaci”, ne-a precizat femeia.

Primăria Constanţa ia în calcul convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru a analiza oportunitatea legală ca până la finalizarea licitațiilor să extindem zona de lucru a contractului de îngrijire a spațiilor verzi rămas în vigoare. Ne aflăm în fața unei urgențe, din cauza faptului că, odată cu venirea verii, spațiile verzi neîngrijite pot contribui la creșterea numărului de insecte dăunătoare în mediul urban”, a precizat primarul Vergil Chiţac.

Spaţiile verzi îngrijite, iarba tunsă egal și florile multicolore prin parcuri nu au fost niciodată puncte forte ale municipiului Constanţa. Însă stăm bine, chiar prea bine, la buruieni şi bălării. Oraşul s-a umplut de ierburile sălbatice, iar autorităţile locale par depăşite de situaţie şi nu reuşesc nici măcar să întreţină parcurile pe care le avem, darămite să mai amenajeze altele.


Constănţenii se bucură de mai mult verde, în ultima perioadă. Dar nu pentru că au fost înmulţite spaţiile verzi, ci pentru că buruienile au pus stăpânire pe fiecare bucăţică de pământ din oraş. În parcuri, în casetele de pe străzi, pe alei, printre blocuri, „lanurile” chiar şi de un metru concurează porumbul de pe câmpurile din afara municipiului. Puţinele flori plantate prin parcuri şi în scuaruri sunt sufocate de bălării, iar sălbăticiunile au început să apară printre ierburile înalte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Șoferi inconștienți pe șosele

Un șofer a zburat peste sensul giratoriu, iar un altul a întors și a mers pe contrasens. S…