Dublă sărbătoare, astăzi, la Constanța: orașul își celebrează ziua, iar Cazinoul, simbolul său istoric de pe faleză, își redeschide porțile, strălucind ca niciodată. Este, fără îndoială, cel mai frumos cadou oferit constănțenilor de ziua lor. Bijuteria arhitecturală de la malul mării a fost redescoperită cu emoție de sute de vizitatori care i-au trecut pragul. Emoție, istorie și mândrie. Toate s-au adunat astăzi în cea mai emblematică clădire a Constanței.
Intrarea în Cazino se face printr-un hol maiestuos, cu paviment de marmură și candelabre realizate din sticlă de Murano. Scara monumentală care duce la etaj a fost complet renovate. Candelabrele originale nu au mai putut fi restaurate, dar cele noi păstrează stilul original, Art Nouveau. Fiecare detaliu a fost refăcut cu grijă: pereții și coloanele masive, tavanul spectaculos și ferestre tip scoică.
Coloanele Cazinoului sunt îmbrăcate în aur. Cinci kilograme de foiță de aur au fost folosite pentru toate decorațiunile, spun restauratorii. La parter, una dintre sălile centrale va fi cafenea. Este, de altfel, una dintre cele mai frumoase încăperi cu multe picturi pe pereți. Celelalte săli vor găzdui evenimente artistice și culturale.
Nota de plata pentru Cazino a fost achitata în cea mai mare parte de Guvern. 35 de milioane de euro. Alte cinci milioane au vebit de la bugetul local. Lucrările de restaurare au început în 2020 și s-au încheiat luna trecută. Astazi cand constantenii au intrat să o admire, cladirea apartine Primăriei Constanta.
„Știți ceva ? Eu aici mi-am făcut nunta, în 1984. Aoleu cat a trecut de-atunci ! Atunci avea destinația de restaurant, v-aduceți aminte”
Vergil Chitac – primarul Constanței
Cazinoul din Constanța a fost construit la inițiativa Regelui Carol I al României, care a dorit transformarea orașului într-o stațiune de elită la Marea Neagră, comparabilă cu marile orașe de pe riviera franceză.
Timp de 5 zile, Cazinoul se vizitează gratuit. Apoi va fi stabilit un bilet cu valoarea probabil de 50 de lei.