Constanța, o imensă galerie de artă în aer liber

Arta urbană, cunoscută și sub numele de graffiti, a evoluat în mod constant în România, de-a lungul timpului. În prezent ea reprezintă un fenomen în plină ascensiune, iar Constanța este unul din orașele în care fațadele mai multor clădiri ponosite au prins din nou viață cu ajutorul artiștilor stradali.

Recent a fost organizată a doua ediție a unui festival dedicat artei urbane stradale. 

 „Avem la finalul ediției zece picturi pictate de zece artiști care au fost și de la noi din țară  și din afară țării. Ediția a însemnat mai multă muncă, mult mai multă organizare, am evoluat față de ediția inaugurală dar cu siguranță zicem noi am și reușit să aducem mai mult frumos în oraș și lucrări mai bune și pe o temă mai ofertantă” spune Ionuț Barbu, coordonator de proiect.

Constanța, o imensă galerie de artă în aer liber

„Circuitul artei stradale din Constanța s-a extins cu noi picturi murale  vibrante. Festivalul Pe Wall este primul proiect de regenerare urbană prin artă din Constanța și are ca scop revitalizarea imaginii orașului, facilitând noi posibilități pentru exprimarea creativă în spațiul public” ne-a declarat Ionela Bărboi, de la Primăria Constanța.

Zece locuri din oraș au fost schimbate în totalitate cu ajutorul artiștilor autohtoni dar și străini veniți din Serbia, Italia, Republica Moldova și Ucraina. Constănțenii sunt încântați.

„Cam o săptămâna s-a lucrat. Am trecut pe aici când dădeau conturul prin trasare și a doua zi deja erau gata. E frumos, îmi place.”spune un domn, în parcarea etajată de la spitalul județean.

„Infrumusețează  orașul și dau un aspect plăcut unor clădiri monotone” spune o doamnă.

Indiferent că vorbim de picturi murale de mici sau mari dimensiuni, unul dintre cele mai importante elemente (alături de inovație și autenticitate) o reprezintă tehnica artistului grafician.

„Primul pas este schițarea lucrării, practic, ca să vă închipuiți liniile de contur pe care le găsim și pe o carte de desenat în mod normal, pe care o vedem, apoi ușor-ușor cu ajutorul și a tehnicii, a mașinăriilor care-i ridică la distanță și așa, își pun culoarea pe respectivul contur” explică Ionuț Barbu, coordonatorul de proiect. 

Arta urbană se referă la orice formă de exprimare artistică realizată în spațiul public, având drept scop comunicarea unor mesaje sociale, politice sau pur estetice. De-a lungul timpului, artiștii români au adoptat și dezvoltat diverse tehnici și stiluri, încorporând elemente specifice culturii românești. Prin astfel de activități, arta urbană devine o parte esențială a peisajului urban. Constanța, București și Cluj-Napoca sunt câteva din orașele în care regăsim picturi murale urbane pe clădiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

LNBF: CSM Constanța victorie clară în deplasare la Rapid

Într-un duel intens din Liga Națională de Baschet Feminin, echipele CS Rapid și CSM Consta…