Constănțeni blocați pe aeroportul din Amman

Aproape o sută de pasageri români printre care și constănțeni au rămas blocați în această dimineață în Amman, Iordania, după ce zborul lor Tarom spre București a fost anulat din cauza ceții.

Oamenii s-au plâns că nimeni nu le-a oferit nicio explicația ore în șir și că la un moment dat au fost somați cu poliția să părăsească aeroportul. Pasagerii au mai spus că nu pot filma situația din aeroport, din cauză că au fost amenințați cu confiscarea telefoanelor de către agenții de securitate ai aeroportului. În speranța că vor rezolva situația, pasagerii au sunat la Consulatul României din Amman. Nici aici nu au găsit însă înțelegere.

Reprezentanții TAROM au transmis că Pasagerilor zborului RO 188 pe ruta Amman-București li se asigură asistență la sol, aceștia urmând să fie recrutați sau cazați, după caz. Compania TAROM depune toate eforturile și ia toate măsurile necesare pentru a minimaliza impactul pe care această situație l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectați”.

Sursa: TAROM

Situația a intrat și în atenția Ministerului Transporturilor, care a explicat că aeronava care a plecat să preia pasagerii din Amman nu a putut ateriza din cauza ceții. Echipajul a luat astfel decizia de a se întoarce la București pentru că citez “ieșeau din orele de zbor și nu aveau alt echipaj de schimb acolo și rămâneau blocați”. Pasagerii spun că vor părăsi pe rând Iordania astăzi și mâine cu diverse curse care pleacă spre București. Până la ora zborurilor, pasagerii vor fi cazați la hotel pe cheltuiala agenției de turism cu care au plecat în vacanță.

Precizări de presă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României în Regatul Haşemit al Iordaniei, menține în atenție situația unui grup de 100 de cetățeni români rămași blocați, în data de 7 decembrie 2022, pe Aeroportul Internațional „Queen Alia” din Amman, pe fondul anulării unor zboruri spre România, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile iordaniene competente, precum și pe lângă agenția de turism care a organizat deplasarea și compania aeriană transportatoare din România, în vederea identificării unor soluții la situația creată.

Astfel, un reprezentant al Ambasadei României la Amman s-a deplasat la aeroport, imediat după semnalarea situației, pentru a discuta cu cetățenii români afectați și cu reprezentanții aeroportului și ai companiei de transport aerian, pentru a se asigura că cetățenilor români le sunt respectate drepturile de care beneficiază în astfel de situații și pentru a le acorda asistență consulară.

Potrivit datelor comunicate de Ambasada României în Regatul Haşemit al Iordaniei, dialogul cu cetățenii români aflați la aeroport este menținut și de către reprezentanți ai companiei aeriene. Aceștia au oferit, în numele companiei, alternative până la plecarea către România – cazare la hotel până la următoarea cursă aeriană disponibilă sau sprijin pentru identificarea unor alte rute de deplasare către țară. Cetățenii români vor comunica reprezentanților firmei de transport aerian decizia luată.

MAE, prin misiunea diplomatică română din Amman, menține contactul cu cetățenii români, precum și cu compania aeriană și cu autoritățile iordaniene competente, până la soluționarea acestei situații și întoarcerea cetățenilor români în siguranță în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hagi: ”Un meci dificil, dar putem spera la cele trei puncte..”

Marele derby FCSB – Farul Constanța se joacă duminică pe Arena Națională. Cele două formaț…