Antreprenoriatul constănțean din zona HORECA, este în moarte clinică!
Home Actualitate Constanţa are nevoie de o nouă abordare privind serviciul public de furnizare a energiei termice!
Actualitate - Breaking news - vineri 22 ianuarie 2021

Constanţa are nevoie de o nouă abordare privind serviciul public de furnizare a energiei termice!

Subvenţia gigacaloriei apasă greu bugetul local iar serviciul este ineficient şi de o slabă calitate.

Vineri, 22.01.2021, a avut loc o ședință de îndată a Consiliului Local Constanța, pe ordinea de zi fiind proiectul de înfiinţare a societăţii Termoficare Constanţa SRL, în vederea preluării serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în municipiul Constanţa.

Este evident faptul că revitalizarea sistemului de termoficare implică modernizarea şi redimensionarea reţelei. Încă din mandatul anterior, consilierii locali au început demersurile pentru finanţarea, prin programul POIM, a proiectului de reabilitare a reţelei de transport. Programul de finanţare asigură fonduri nerambursabile de până la 98% dar condiţionat de îndeplinirea mai multor criterii:

  • Stabilirea unei strategii de temoficare locală (procedura este finalizată din anul 2019);
  • Studiu de fezabilitate (procedura este finalizată);
  • Reţeaua de transport să fie în proprietatea Consiliului Local Municipal (procedura este finalizată);
  • Înfiinţarea unei societăţi căreia primăria să-i delege serviciul public de termoficare;
  • Societatea comercială să obţină licenţa de funcţionare de la ANRE;
  • Scrisoare, din partea producătorului agentului termic (ELCEN), privind angajamentul că în următorii 3 ani se va moderniza sursa de producere a agentului termic;

Costin Răsăuţeanu, consilier local PSD și liderul opoziţiei:

Constănțenii trebuie să plătească o gigacalorie mai ieftină! În ședința consiliului local de astăzi, grupul Partidului Social Democrat a votat PENTRU înființarea noii societăți de termoficare a orașului. Este o etapă obligatorie pentru a accesa banii europeni necesari modernizării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice! In 2019 am aprobat în consiliul local strategia de termoficare a municipiului Constanța care cuprinde toti pașii necesari pentru a avea un nou CET și pentru a moderniza întreg sistemul de termoficare. Înființarea societății de termoficare care va prelua serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice face parte din strategia de termoficare. De altfel, toți pașii prevăzuți în strategia de optimizare a serviciului public de alimentare în sistem centralizat a energiei termice trebuie respectați, astfel încât procesul de modernizare început de administrația PSD să continuie! Spre deosebire de “colegii” de la PNL care, în 2019, au votat ÎMPOTRIVA începerii procesului de modernizare a sistemului de termoficare, noi, consilierii PSD, vom susține orice demers care vizează reformarea și eficientizarea acestuia, astfel încât cetățenii să plătească facturi mai mici la încălzire. Consilierii PSD vor sprijini fără echivoc proiectele importante de interes major ale orasului nostru!„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Turiștii din Mamaia, limitați la maximum trei ore de plajă de noul regulament al parcărilor

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a postat, în această seară, pe pagina de Facebook, nou…