duminică, 19 ianuarie, 2025
Home Economie Contracte de chirii între firme și persoane fizice

Contracte de chirii între firme și persoane fizice

de Redacția Dotto

Începând cu anul 2024 toți cei care au firme și folosesc bunuri sau spații închiriate de la proprietari persoane fizice vor avea obligația de a calcula, reține, declara și plăti impozitul pe chirii. Persoanele fizice vor avea astfel impozitul reținut din chiria stabilită prin contract și vor depune declarație unică pentru venituri din chirii doar în unele situații.

Ce înseamnă cele de mai sus pentru firmele sau asociațiile (SRL, ONG, PFA, II, liber-profesioniști, etc) ce sunt chiriași într-un spațiu proprietate a unei persoane fizice?
1. La data plății chiriei, chiriașul (firma) va calcula impozitul pe chirii
2. Îi va achita proprietarului, persoană fizică, chiria lunară stabilită prin contract, dar diminuată cu impozitul calculat,  întocmind pentru plata chiriei o dispoziție de plată pe care proprietarul o va semna obligatoriu.
3. La finele lunii respective, firma va înscrie impozitul pe chirii, calculat și reținut de la proprietar, într-o declarație fiscală (D100) pe care o va depune la ANAF și va achita acel impozit până la data de 25  a lunii următoare.
De asemenea, firma va depune, până la data de 28 februarie a anului următor celui în care a plătit chiriile, o declarație informativă cu chiriile plătite și impozitul reținut, cumulate pe proprietari și an.
 
Crește așadar sarcina administrativă a firmelor ce folosesc bunuri închiriate de la persoane fizice.
 
În situația în care bunul închiriat este în proprietatea a două sau mai multor persoane – impozitul se calculează și se declară pe chiria ce revine fiecărui proprietar în parte!

Formula de calcul pentru impozitul pe venitul din chirii este aceasta:
Impozit pe chirii = (Chirie lunară –  20% cheltuieli forfetare) x 10% cotă de impozit

Exemplu
O societate comercială închiriază un spațiu pentru afacerea sa de la o persoană fizică A, proprietar al acelui spațiu, iar de la o altă persoană fizică, B, închiriază, un spațiu mult mai mare pe care-l utilizează tot pentru afacerea sa.
Chiria lunară este stabilită în lei prin contractul încheiat cu A,  valoarea ei fiind stabilită la 1000 lei/lună,  iar în cazul contractului de închiriere cu proprietarul B, chiria lunară este stabilită în valută, mai exact în EUR, valoarea ei fiind stabilită la 500 EUR/lună.
Chiria se plătește proprietarilor, lunar, la început de lună, pentru luna în curs, plata fiind făcută în lei. Pentru proprietarul B echivalentul în lei al  chiriei se determină în funcție de cursul BNR din data plății.
Societatea, în ziua plății chiriei, va trebui să calculeze impozitul, pentru fiecare contract/proprietar în parte.
Pentru contractul cu A
Impozit pe chirii = (1000 lei -20%) x 10% = 80 lei
Suma netă pe care o va achita efectiv proprietarului va fi de 920 lei. Suma achitată este rezultată din diminuarea chiriei brute, stabilită conform contractului la 1000 lei/lună, cu impozitul calculat și reținut.
Pentru suma achitată proprietarului, 920 lei, se va întocmi o dispoziție de plată pe care acesta să o semneze, documentul fiind justificarea firmei pentru plata efectuată.
Pentru contractul cu B
Prima dată va determina cuantumul în lei a chiriei, determinând cursul euro din ziua plății. Să presupunem că, la data plății, cursul EUR va fi de 5 lei/EUR.
Calcul de impozit  pe chirii = ((500 EUR x 5 lei/eur) – 20%) x 10% = (2500 lei – 20%) x 10% = 200 lei
Suma netă pe care o va achita efectiv proprietarului va fi de 2300 lei. Suma achitată este rezultată din diminuarea chiriei brute, stabilită conform contractului la 500 EUR/lună echivalent în lei la cursul BNR al zilei, cu impozitul calculat și reținut.
Pentru suma achitată proprietarului, de 2300 lei, se va întocmi o dispoziție de plată pe care acesta să o semneze, documentul fiind justificarea firmei pentru plata efectuată.
Impozitul cumulat ar fi de 280 lei – 80 lei determinat pentru contractul cu A și 200 lei determinat pentru contractul cu B.
Suma de 280 lei, reprezentând impozit pe chirii se va declara de către firmă, la ANAF prin declarația 100 ce se va depune până la 25 a lunii următoare celei în care s-a reținut impozitul, și se va achita la ANAF tot până la acea dată.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult