Copilărie, în sigurață. Scaunul auto salvează vieți

Copilărie, în sigurață. Acțiune specială a polițiștilor de rutieră de Ziua Copilului. Aceștia au oprit în trafic mașini în care se aflau cei mici pentru a verifica dacă stau in scaune adecvatei vârstei lor și dacă acestea sunt ancorate corespunzător pentru a-I feri pe copii de pericole. Numai anul trecut, pe șoselele din România, 122 de copii și-au pierdut viața în accidente rutiere și peste 600 au fost grav răniți. Majoritatea nu erau transportați în scaune auto, după cum prevede legea.


Zeci de mașini au oprit ieri în trafic polițiști de la serviciul Rutier pentru a verifica dacă părinții își așează corect copiii în scaunele auto sau le cuplează centura de siguranță înainte să plece cu ei la drum. Scaunele sunt esențiale pentru siguranța celor mici, spun agenții de circulație, care au făcut părinților și recomandări. Până la 13 kilograme, copiii trebuie transporați în scaune care se fixează cu fața în direcţia inversă de mers a maşinii, iar pe măsură ce copilul crește, se folosesc scaune care se fixează cu faţa la direcţia de mers, dar și înălţătoare.

Iar scaunele auto pentru copii sunt obligatorii atât pentru deplasările scurte, în oraș, cât și pentru călătoriile lungi. Șoferii care nu respectă legea riscă amenzi de aproximativ 600 de lei și 3 puncte de penalizare.

Dacă cei mici sunt așezați corect într-un scaun adecvat vârstei și greutății lor, riscul ca aceștia să se rănească scade cu 80%, spun specialiștii, iar riscul de deces, în caz de accident, cu 90%.

Prețului unui scaun pentru copii pornește de la 200 de lei și poate depăși 2000 de lei, în funcție de producător, dotări și calitate.

Numai anul trecut, în România, 122 copii și-au pierdut viața în urma accidentelor auto și peste 600 au fost grav răniți. Majoritatea dintre ei, arată statisticile, nu se aflau în scaune auto.

Check Also

Martorul cheie în dosarul în care ÎPS Teodosie este inculpat pentru cumpărare de influență: „Am vrut să arăt sistemul corupt din biserică. Am mai făcut filmări, care nu au fost difuzate de Recorder”

Preotul Petrică Leaşcu, martorul cheie în dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosi…