Moscheea Carol I

Este vechi de peste 200 de ani și cântărește jumătate de tonă. Vorbim despre un covor care poate fi admirat de turiști la Moscheea Carol I din Piața Ovidius. Acesta a fost salvat din moscheea de pe insula Ada Kaleh, înghițită de ape, unde ajunsese ca dar din partea ultimului sultan al Imperiului Otoman.

Timp de 17 ani artizanii de la Hereke din Turcia au lucrat manual la covorul de la Moscheea Regală din Constanța. Iar înainte să ajungă aici a acoperit podeaua moscheii de pe Insula Ada Kaleh, înghițită de ape, odată cu construirea hodrocentralei de la Porțile de Fier I.Fusese dăruit lăcașului de cult de sultanul Abdul Hamid al II-lea, al 34-lea sultan otoman.

În covorul vechi de 200 de ani predomină roșul, culoarea regalității și divinității, dar și motivele orientale. Dimensiunile sale impresionante nu permit însă expunerea lui, cei care vizitează moscheea putând să îl admire doar parțial desfăcut. În timpul slujbelor de vineri, dar și în zilele celor 2 mari sărbători musulmane din timpul anului, covorul este strâns, pentru a fi protejat.

Marea Moschee din Constanța, a fost construită de Regele Carol I al României, între anii 1910-1913, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din România și reprezintă o mărturie de necontestat pentru conviețuirea multietnică, în pace și bună înțelegere, din Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Este nevoie de ajutor pentru refugiați!

Sprijinul pentru ucraineni continuă la Pavilionul din Constanța. 2 tiruri cu produse de ig…