Nicio zi fără aglomerație și cozi la Agenție Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța. Sute de cetățenii ucraineni refugiați la malul mării se înghesuie să-și depună dosarele pentru banii pe care îi primesc de la stat.
La fel ca domnul din imagini alte sute de refugiați au stat la rând pentru a depune dosarele în baza cărora primesc bani pentru cazare. Un nou ordin al Guvernului prevede că, de luna aceasta, familiile din Ucraina care au copiii înscriși în creșele, grădinițele și școlile din România primesc 2.000 de lei pe lună sprijin financiar. Bani primesc și cei care nu au copii. Pentru primele 4 luni de ședere în România tuturor refugiaților li se acordă un ajutor de 600 lei pe lună pentru cheltuieli de hrană. Studenții, de exemplu, pot să primească 750 de lei pe lună.
Majoritatatea celor care vin să ceară sprijin au studii medii și superioare, spun reprezentanții Agenției. Sunt medici, contabili, marinari, polițiști sau antrenori de yoga și fitness.
Pentru a le facilita dialogul cu reprezentanții Agenției, refugiații sunt ajutați zilnic de voluntari. Printre ei se numără și această tânără, care a fugit din Harkov când a început războiul. Acum lucrează ca voluntar la Consiliul Național pentru Refugiați.
La malul mării se află cea mai mare comunitate de refugiați ucraineni din România. Dintre cei 2,5 milioane de ucraineni care au trecut prin România de la începutul invaziei rusești în Ucraina, aproape 15.000 s-au stabilit în județul Constanța. Reprezentanții AJOFM Constanța spun că cel puțin 200 de locuri de muncă sunt disponibile pentru refugiații ucraineni. Cele mai multe dintre ele, în industria HORECA.