duminică, 19 ianuarie, 2025
Home DOTTO News Criză de personal pe litoral

Criză de personal pe litoral

de Redacția Dotto

Un nou început de sezon estival, aceleași probleme. Nu există personal care să lucreze în hoteluri și restaurante. Patronii caută cu disperare cameriste, barmani, ospătari și bucătari. Spun că se confruntă cu un deficit de aproape 20.000 de angajați. Pentru a-i atrage promit salarii generoase și, dar chiar și așa deocamdată criza persistă.

Este criză de personal pe litoral, iar salariile par că nu-i mai mulțumesc pe români. Deși sezonul estival a început, patronii de pe litoral sunt în continuare interesați să angajeze. Cele mai căutate posturi sunt cele de cameriste, barmani, ospătari, ajutori de ospătari, bucătari sau recepţioneri. În timp ce ai noștri au plecat în străinătate în căutarea unui trai mai bun, antreprenorii s-au văzut nevoiți să apeleze la forța de muncă de peste hotare.

„Doar tinerii sunt cei care vin sa lucreze in turism si asta datorita faptului ca atunci cand finalizeaza o scoala ei sunt de fapt atestati ca lucratori in turism, au o calificare de bucatar, ospatar, chelner picol, barman sau camerista ori receptioner. Astea se fac pe parcurs de ob cei sunt scolarizati la locul de munca si apoi pleaca spre alte tari unde au mai multe luni de sezon, pleaca spre tari unde sunt mai bine platiti si cu siguranta asta se reflecta si-n calitatea serviciilor.”

Cristian Barhalescu – manager agentie de turism

Un ospătar câștigă într-un restaurant de pe litoral în jur de 3000 de lei, în timp ce un barman încasează 3500 de lei. Cu tot cu bacșiș, aceștia depășesc adesea 4000 de lei pe lună. Salariul bucătarilor pleacă de la 5000 de lei, iar în funcție de experiență acesta crește. Cât despre salariul cameristelor, acesta pornește de la 2500 de lei. Pe lângă salariul net și contractul de muncă, angajatorii oferă și cazare pentru cei veniți din alte localități, transport și masă. Cu toate acestea, românii nu se înghesuie să lucreze câteva luni pe litoral.

„Este foarte greu sa gasesti salariați în domeniul HORECA, mai ales după perioada pandemiei în care foarte mulți au migrat spre alte meserii. Incercăm să-i menținem pe cei pe care-i avem, incercam să luam tineri pe care să-i instruim si să-i formam, dar foarte greu. Din foarte multe motive este greu: o data pentru ca suntem într-o zonă un pic indepartată de oraș si e destul de greu cu transportul. Litoralul în general are o pată neagra cand vine vorba de angajari și de domeniul HORECA pentru ca cei care au activități seozniere nu sunt fermi și constanți în angajamentele pe care le fac față de angajați si-atunci sigur ca asta se generalizeaza si e o mare problema pentru toata lumea. ”

Alexandru Munteanu – manager restaurant

Există și antreprenori care, de frică să nu își piardă angajați, îi motivează prin salarii decente, dar și bonusuri prin care să îi fidelizeze.

”Anul acesta fac 4 ani de când am venit aici. Nu mă așteptam să fie așa aglomerat. În primul rând colegii, conducerea este ok. Salariul este ok. Nu sunt de acord cu plecatul afară. Eu unul nu aș putea să plec. Anul acesta am nunta și pentru asta muncesc vara asta.”

Gabriel , ospătar

”Totul este ok, lucrăm bine și cu cei din Bangladesh. Salariul este ok. Lucrez permanent și pot să fac orice, îți ajung banii pentru orice. Mie îmi place aici că sunt acasă, ca bani e este ok.”

Roxana , ospătar

”Pe lângă să îmi întrețin familia și plăcerile personale, îi investesc în copilul meu. Copilul are bacul, admiterea la facultate și admiterea la Cluj. Banii se duc la el, el primează.”

Dana, sommelier

Pentru a acoperi lipsa forței de muncă, mulți patroni s-au orientat către personalul din străinătate. Cei mai mulți dintre cei care acceptă un loc de muncă pe litoralul românesc vin din Sri Lanka sau Bangladesh. Însă nu toți rămân.

”Am o familie, am un copil. Este destul de greu să fiu departe de ei, dar trebuie să facem sacrificii. Merg lunar în Sri Lanka. Banii pe care îi câștig îi trimit familiei si ce mai rămâne , pentru mine dar mă focusez pe familie.”

Mohamed Ibrahim Ahamed, barman

”Dacă aș fi lucrat în Sri Lanka nu aș fi câștigat banii aceștia. Aici salariul este foarte bun. Ne ajunge pentru mine și familia mea. Plănuiesc sa mă căsătoresc în decembrie și îi voi folosi pentru nuntă.”

Ayomi Darshany

”Incercam sa le oferim salarii destul de bune, incercam sa le creem conditii bune de munca, incercam sa fim fermi in promisiuni si sa le respectam. Spre exemplu, in fiecare final de sezon, anual ii ducem intr-o minivacanta unde avem tot felul de activitati de echipa si-ncercam sa-i instruim si sa le aratam ca si acest domeniu este foarte bun si nu trebuie sa aiba nesiguranta”

Alexandru Munteanu

Litoralul românesc are de a face în prezent cu un deficit de personal de aproape 20.000 de angajați.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult