Culisele discuțiilor de la Vila Lac
HomePoliticăCulisele discuțiilor de la Vila Lac
Politică - sâmbătă 12 decembrie 2020

Culisele discuțiilor de la Vila Lac

Negocierile pentru formarea noului Guvern s-au blocat la nivelul conducerilor PNL, USR-PLUS și UDMR, după ce Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor nu au căzut de acord asupra împărțirii în Coaliție a posturilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.

Liberalii au început negocierile de pe o poziție de forță, susținând că vor neapărat, pe lângă funcția de premier, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților. Aceasta din urmă este râvnită însă și de USR-PLUS pentru Dan Barna.

Într-o primă fază, Ludovic Orban a propus ca negocierile să fie separate pentru premier și pentru șefii celor două camere ale Parlamentului, nefiind poziții echivalente. USR-PLUS și UDMR au făcut front comun și au refuzat, apreciind că este incorectă această abordare.

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, șeful PNL a invocat că are o experiență mult mai mare decât Dan Barna și ar fi mult mai potrivit pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.

În replică, susțin aceleași surse pentru HotNews.ro, Dan Barna a spus că este de acord, dar atunci corect ar fi ca funcția de premier să revină USR-PLUS pentru Dacian Cioloș, care are experiență de premier și politică mai mare decât Florin Cîțu.

Ideea nu le-a surâs liberalilor care doreau ca la consultările de la Cotroceni, PNL, USR-PLUS și UDMR să meargă cu un acord în coaliție pentru susținerea lui Florin Cîțu premier.

Cum turnura discuțiilor indica, în acel moment, că USR-PLUS îl va propune pe Cioloș premier, Ludovic Orban a venit cu o nouă soluție pentru a depăși blocajul.
Liderul PNL a propus să fie lăsată deschisă competiția pentru șefia Camerei Deputaților, fiecare partid să aibă propriul candidat, iar câștigătorul să susțină candidatul celeilalte formațiuni pentru Șefia Senatului. Mai mult, Orban a propus încheierea unui acord expliciit de susținere, ca o garanție că înțelegerea va fi respectată.

Soluția propusă de Orban nu a fost însă susținută de Barna și de Kelemen. Potrivit surselor citate, useriștii se tem de o înțelegere pe care liberalii ar putea-o face cu pesediștii astfel încât Orban să câștige. Altfel spus, o competiție aranjată.

Discuțiile au fost suspendate, fără niciun rezultat, urmând să fie reluate duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificați și

Reacția consilierilor locali de la Năvodari privind bursele pentru elevi

Cosilierul local USR-PLUS Năvodari, Ștefan Antonaru, a fost prezent în platoul știrilor Do…