Culorile suferinței unui deținut politic

Am ajuns în beciurile securității, aveam 17 ani și am rezistat. Sunt cuvintele dure ce străpung urechile oricărui ascultător al poveștii de viață a lui Paul Andreescu, fost deținut politic constănțean.

Acum are aproape 83 de ani și astăzi a devenit cetățean de onoare al județului nostru. Nu întâmplător azi! 9 martie ziua în care este marcată, în fiecare an, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989. Iată povestea lui!

Paul Andreescu este unul dintre supravieţuitorii perioadei de detenţie politică din vremea comunismului. S-a născut într-o zi senină de iulie, în anul 1939, în comuna constănțeană Negreşti. Nimeni nu se gândea atunci că la doar 17 ani, într-o zi de primăvară, avea să fie aruncat în beciurile securității. Realitatea nemiloasă a regimului comunist a făcut ca la scurt timp după ce a absolvit Liceul Mircea cel Bătrân din Constanţa să fie luat pe sus de Securitate. Era anul 1956. În luna noiembrie, a aceluiași an, a fost arestat pentru că a împărțit prin Constanța manifeste împotriva regimului comunist. Tot atunci este și condamnat rapid de Tribunalul Militar Constanţa, la 5 ani de închisoare corecţională pentru „uneltire contra ordinii sociale”.

Era considerat periculos pentru că nu voia să devină colaboratorul Securității. Și asta în ciuda presiunii psihice și a corecțiilor fizice. Securitatea l-a urmărit pas cu pas timp de 26 de ani și jumătate. Nu s-a lăsat intimidat, iar pe 22 decembrie 89 a fost la în fruntea primului comitet din Constanța care striga Jos Ceaușescu. A rămas însă dezamăgit de felul în care a evoluat societatea după Revoluția din 89.

A scris despre culorile suferinței îndurate în cinci ani de închisoare și 26 de ani de persecuție comunistă. Astăzi, de Ziua deţinuţilor politici anticomunişti a devenit cetățean de onoare al județului Constanța. Consiliul Județean i-a decernat acest titlu. Paul Andreescu este și președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din Constanţa și unul dintre puținii supravieţuitori ai perioadei de detenţie politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Hoți de combustibil, reținuți

25 de hoți care furau benzină din cisternele de aprovizionare ale stațiilor PECO au fost p…