duminică, 21 iulie, 2024
Home Actualitate Culorile suferinței unui deținut politic

Culorile suferinței unui deținut politic

de Ileana Gheorghiu

Am ajuns în beciurile securității, aveam 17 ani și am rezistat. Sunt cuvintele dure ce străpung urechile oricărui ascultător al poveștii de viață a lui Paul Andreescu, fost deținut politic constănțean.

Acum are aproape 83 de ani și astăzi a devenit cetățean de onoare al județului nostru. Nu întâmplător azi! 9 martie ziua în care este marcată, în fiecare an, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989. Iată povestea lui!

Paul Andreescu este unul dintre supravieţuitorii perioadei de detenţie politică din vremea comunismului. S-a născut într-o zi senină de iulie, în anul 1939, în comuna constănțeană Negreşti. Nimeni nu se gândea atunci că la doar 17 ani, într-o zi de primăvară, avea să fie aruncat în beciurile securității. Realitatea nemiloasă a regimului comunist a făcut ca la scurt timp după ce a absolvit Liceul Mircea cel Bătrân din Constanţa să fie luat pe sus de Securitate. Era anul 1956. În luna noiembrie, a aceluiași an, a fost arestat pentru că a împărțit prin Constanța manifeste împotriva regimului comunist. Tot atunci este și condamnat rapid de Tribunalul Militar Constanţa, la 5 ani de închisoare corecţională pentru „uneltire contra ordinii sociale”.

Era considerat periculos pentru că nu voia să devină colaboratorul Securității. Și asta în ciuda presiunii psihice și a corecțiilor fizice. Securitatea l-a urmărit pas cu pas timp de 26 de ani și jumătate. Nu s-a lăsat intimidat, iar pe 22 decembrie 89 a fost la în fruntea primului comitet din Constanța care striga Jos Ceaușescu. A rămas însă dezamăgit de felul în care a evoluat societatea după Revoluția din 89.

A scris despre culorile suferinței îndurate în cinci ani de închisoare și 26 de ani de persecuție comunistă. Astăzi, de Ziua deţinuţilor politici anticomunişti a devenit cetățean de onoare al județului Constanța. Consiliul Județean i-a decernat acest titlu. Paul Andreescu este și președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din Constanţa și unul dintre puținii supravieţuitori ai perioadei de detenţie politică.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult