Am ajuns în beciurile securității, aveam 17 ani și am rezistat. Sunt cuvintele dure ce străpung urechile oricărui ascultător al poveștii de viață a lui Paul Andreescu, fost deținut politic constănțean.
Acum are aproape 83 de ani și astăzi a devenit cetățean de onoare al județului nostru. Nu întâmplător azi! 9 martie ziua în care este marcată, în fiecare an, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989. Iată povestea lui!
Paul Andreescu este unul dintre supravieţuitorii perioadei de detenţie politică din vremea comunismului. S-a născut într-o zi senină de iulie, în anul 1939, în comuna constănțeană Negreşti. Nimeni nu se gândea atunci că la doar 17 ani, într-o zi de primăvară, avea să fie aruncat în beciurile securității. Realitatea nemiloasă a regimului comunist a făcut ca la scurt timp după ce a absolvit Liceul Mircea cel Bătrân din Constanţa să fie luat pe sus de Securitate. Era anul 1956. În luna noiembrie, a aceluiași an, a fost arestat pentru că a împărțit prin Constanța manifeste împotriva regimului comunist. Tot atunci este și condamnat rapid de Tribunalul Militar Constanţa, la 5 ani de închisoare corecţională pentru „uneltire contra ordinii sociale”.
Era considerat periculos pentru că nu voia să devină colaboratorul Securității. Și asta în ciuda presiunii psihice și a corecțiilor fizice. Securitatea l-a urmărit pas cu pas timp de 26 de ani și jumătate. Nu s-a lăsat intimidat, iar pe 22 decembrie 89 a fost la în fruntea primului comitet din Constanța care striga Jos Ceaușescu. A rămas însă dezamăgit de felul în care a evoluat societatea după Revoluția din 89.
A scris despre culorile suferinței îndurate în cinci ani de închisoare și 26 de ani de persecuție comunistă. Astăzi, de Ziua deţinuţilor politici anticomunişti a devenit cetățean de onoare al județului Constanța. Consiliul Județean i-a decernat acest titlu. Paul Andreescu este și președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din Constanţa și unul dintre puținii supravieţuitori ai perioadei de detenţie politică.