Paștele vine desigur cu multă bucurie, dar și cu o dilemă. Ce vin așezăm pe masă ca să se potrivească perfect cu drobul, friptura, pasca și toate celelalte bunătăți tradiționale. Alb, roșu sau roze. Sec sau demisec. Cu apă sau fără. Răspunsurile le au specialiștii. La Constanța are loc zilele acestea Campionatul Mondial de Degustare al vinurilor roze, unde somelierii vă oferă toate informațiile de care aveți nevoie.
Vinul roze` deja la modă, oferă, în funcție de soi sau climă, o explozie de gusturi. Cel mai cerut este rozeul sec. Acesta se potriveşte de minune cu friptura de miel. Iar un vin lejer sau un cupaj de vinuri, păstrate în butoaie de stejar american, cu arome fine de vanile, se asezonează bine drobul.
„Un roze chiar si putin mai extractiv poate sa faca fata la mielul pe care noi traditional il punem de Paste vom gasi multe variante de a asorta chiar si un sufat cu un roze proaspat, daca se poate cu niste senzatii usor tonice in el chiar si la un cozonac cu fructe, un roze` cu un rest de zahar ar putea sa se asortze foarte bine”
Horia Hasnaş – expert in vinuri
Iar un rose lejer se potrivește bine și cu carnea de pește, de pui sau de curcan. Un roze de calitate, bine lucrat, aduce pe cerul gurii o explozie de trandafiri, flori de câmp şi miere. La fel de bine la carnea fină merge însă și un vin alb sau un frizzante.
„Noi, romanii, incepem sa descoperim rozeul. Din ultimii zece ani rozeul creste in popularitate impaca si bautorii de vinuri rosii si bautorii pentru vinuri albe, este un vin pentru petreceri, pentru timp liber, pentru relaxare, pentru plaja, pentru gratar, iesire cu prietenii”
Valentin Ceafalău – organizator
„Din punctul meu de vedere, vinul roze` este un vin de zi cu zi. Așadar, îl poți bea la micul dejun, îl poți bea la prânz și bineînțeles și la cină, de ce nu ?!”
Daniel Ercsey – expert international
Potrivit unui studiu EUROSTAT dat publicitatii recent, Romania detine cel mai mare numar de podgorii din Uniunea Europeana, insa, din pacate, doar putin peste un sfert din aceasta suprafata este dedicata producerii unor vinuri de calitate.
„Deja este o tendinta la nivel international acest roze, vin facut in general din strugure de vin rosu. Rozeul este o optiune excelenta pentru ca nemaivand tanini atat de puternici ramane si c-o doza de aciditate sau note fructate si merge de la aperitiv chiar inclusiv desert”
Diana Slav – somelier
Aproape jumătate dintre consumatorii romani au mărturisit că plătesc în medie între 30 şi 50 de lei pentru o sticlă de vin.