România este țara cu cea mai mare populație emigrantă din Europa. Cei mai tentați să părăsească România sunt tinerii între 16 și 24 de ani. Datele Eurostat mai arată că circa 3,6 milioane de români locuiesc și lucrează oficial în străinătate. Tot în 2021 cifrele indicau că peste 200.000 de români pleacă anual din România, dar jumătate se şi întorc „acasă” în aceeași perioadă. Datele diferă cu privire la românii întorși din străinătate de la debutul pandemiei, însă cele mai multe indică un număr de 1,3 milioane.
Românii care au lucrat în străinătate mai mulți ani și au avut contract de muncă pot demara procesul de recuperare a taxelor plătite în străinătate. Taxele pot fi recuperate parțial sau integral nu doar pentru anul trecut, ci pentru ultimii 4-5 ani fiscali. Declararea veniturilor este obligatorie, atât în România cât și străinătate. Procesul acesta este supravegheat de Inspectoratul Fiscal de Stat și există un acord de evitare a dublei impozitări între statele membre ale UE.
Peste 1,9 miliarde de euro ar fi suma de bani, calculată în baza mai multor date, pierdută de românii care au muncit în străinătate în 2020 și care nu și-au recuperat taxele. Acești bani ar putea reprezenta bani în plus pentru bugetul unei familii.
Din păcate, sub 50% dintre români își folosesc acest drept. O parte dintre ei nu știu pașii pe care să îi urmeze și sunt descurajați de regulamente, alții nu știu că există servicii specializate care fac viața oamenilor mai ușoară și le recuperează banii care li se cuvin. În ciuda miturilor care circulă în spațiul public, este o modalitate comună și legală să îți recuperezi taxele dacă apelezi la specialiști în acest domeniu.
Avantajele de a apela la o firmă specializată în recuperarea taxelor țin în primul rând de siguranță și de rapiditatea cu care ți se înapoiază banii cuveniți, uneori chiar sume considerabile.
Un alt lucru important de care ar trebui să ținem cont este termenul de prescripție care se aplică oricărei persoane care a lucrat în străinătate în ultimii ani dar a decis să-și declare venitul doar cu un an mai târziu. Termenul acesta este perioada individuală în care plățile excedentare provenite din impozit mai pot fi recuperate. La sfârșitul acestui termen, recuperarea taxelor va fi imposibilă iar banii dumneavoastră vor fi trimiși la bugetul de stat.
Termenul acesta este fixat de fiecare țară în parte. Plățile excedentare pot fi de obicei recuperate pe ultimii 3-5 ani. Așadar, înainte să începeți acest proces, asigurați-vă că vă încadrați în acest termen de prescripție al țării în care ați muncit.