Se înțeleg din priviri, comunică prin semne, sunt pregătiți să lupte singuri şi să facă față celor mai dificile provocări. Aceștia sunt scafandrii de luptă ai Forțelor Navale. Și chiar dacă nu ar da marea pe munte, când vine vorba să își testeze limita fizică și psihică, aleg cele mai înalte creste ale munților din țară, cu cele mai dure condiții de antrenament.
Scufundări, parașutări, salturi din ambarcațiuni rapide, trageri speciale cu armament individual, antrenament cu explozibil real și de supraviețuire în cadru tactic. Toate acestea sunt esențiale în pregătirea scafandrilor militari ai Forțelor Navale, care trebuie să gata oricând să îndeplinească misiuni complexe, oriunde în lume.
Pregătirea unui scafandru de luptă de incursiune durează aproximativ 3 ani. În tot acest timp îi sunt testate limitele fizice și psihice pentru ca ei să fie capabili să desfășoare misiuni dificile, pe uscat, în aer și în apă. Suntem asemenea cameleonilor, spun ei, și trebuie să acționăm împotriva adversarului rapid și eficient. Tocmai de aceea în echipamentul special pe care îl poartă se găsesc de la grenade de mână, până la arme și muniții de tot felul.
Iar antrenamentele scafandrilor de luptă au loc și pe crestele valurilor, dar și la mare altitudine, cum s-a întâmplat, de altfel, chiar recent, când scafandrii au cucerit crestele munților și au început un program special de pregătire în zăpadă. Potrivit statisticilor, doar o treime dintre cei care încep programele speciale de antrenament pe mare, în aer și pe uscat reușesc să-l termine și să se integreze în această categorie de elită de militari ai Armatei Române.