marți, 16 iulie, 2024
Home Actualitate Delfin mort, adus de valuri pe o plajă din Constanța

Delfin mort, adus de valuri pe o plajă din Constanța

de Redacția Dotto

Situație alarmantă pe litoral! Încă un delfin mort a fost descoperit pe o plajă din Constanța.  Mamiferul a fost văzut de turiști, care au sunat la 112.

După câteva ore în care cadavrul a fost acoperit cu un cearceaf de turiști, biologii au venit și l-au preluat. Moartea delfinului ar fi survenit fie din cauza plaselor pescărești, fie ca urmare a impactului cu o ambarcațiune.

Mamiferul a fost văzut plutind chiar în apropierea malului. Pentru că se putea observa că era deja mort, delfinul a fost tras pe țărm de salvamari și acoperit cu cearceaf de turiști.

Specialiștii spun că ar fi vorba despre un exemplar de marsuin phocena phocena. Cel mai probabil, aflat în căutare de hrană, acesta s-a apropiat de țărm și fie a rămas prins în plasele pescărești. Nu este însă exclus nici ca mamiferul să fi fost lovit de o ambarcațiune și ulterior adus de valuri și curenți la mal.

“Este vorba de un marsuin phocena phocena de talie mică juvenil, ce trăiește în zonele costiere și este deseori lovit de ambarcațiuni. Pare să fie o leziune cutanata generată de o elică sau o lovitură de ambarcațiune”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

“Cauza morții este pur speculativa. Ipoteza că ar fi murit în cauza războiului este exclusă. Ceea ce se poate observa sunt hematoame subcutanate cauzate de obicei de prinderea accidentală în plase sau lovirea brutală a exemplarului fie de ambarcațiune, fie de anumite stânci”, a explicat Costin Timofte, coordonatorul departamentului Biodiversitate ONG Mare Nostrum.

Biologii spun că din păcate situația este din ce în ce mai gravă. Numărul delfinilor eșuați pe litoralul românesc a depășit deja cifra 60. O adevărată explozie de decese în rândul mamiferelor s-a înregistrat anul trecut, când s-ajuns la cifra de 200. Asta în condițiile în care în 2021 situația părea că revine la normal odată cu înregistrarea uneia dintre cele mai mici cifre de delfini eșuați, 50.  

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult