Imagini greu de privit în Marea Neagră. Din cauza războiului, tot mai mulți delfini sunt grav răniți, cel mai probabil de bombele cu fosfor. O parte dintre ei au eșuat pe țărmurile bulgărești, zilele trecute, iar un exemplar a fost văzut și la Mangalia.
Cercetătorii spun că rănile de pe corpul delfinilor sunt atât de grave, încât niciunul dintre mamifere eșuate la mal nu are șanse de supraviețuire.
Rănile de pe corpul delfinilor care au ajuns la malul Mării Negre, în Bulgaria, i-au șocat pe biologi. Mamiferele aveau pielea arsă pe suprafețe mari ale corpului, erau dezorientate și incapabile să își găsească singure drumul înapoi în larg.
Specialiștii spun că delfinii se îndreaptă în această perioadă spre zona de Nord a Mării Negre și spre Marea Azov, unde apa este mai caldă. Acolo găsesc bancuri mari de pești cu care să se hrănească. În drum întâlnesc însă și bombele.
Delfinii sunt afectați și de zgomotul bombardamentelor, de sonare și de sunetul greu al navelor de război. Numai pe țărmul Turciei au eșuat cel puțin 80 de delfini morți, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Alți zeci de delfini au ajuns fără viață sau înfometați și în Bulgaria, dar și pe malul românesc al Mării Negre.
70% dintre delfinii din Marea Neagră trăiesc în nordul și în vestul mării, arată ultimul recensâmânt al mamiferelor, făcut în 2019, printr-un proiect european. Exact în zona afectată acum de război. Biologii marini spun că, din păcate, nu pot face nimic pentru a proteja animalele pe timp de război. La nivel internațional, nu există niciun protocol în acest sens.