Descoperire uimitoare în Delta Dunării. Ornitologii au observat o pasăre care trăiește exclusiv în Siberia

O pasăre de mici dimensiuni, care trăiește numai în Siberia, a fost observată pentru prima oară pe teritoriul României. Este vorba despre Pitulicea măslinie, care a fost văzută de reprezentanții unei asociații pentru protecția naturii pe Grindul Chituc din Delta Dunării.

Grupul de ornitologi care a făcut descoperirea, a stat câteva săptămâni în Delta Dunării și a monitorizat migrația de toamnă a păsărilor călătoare. Păsările mici, care au fost capurate în scop de studiu științific, au fost înregistrate, fotografiate și notate cu detalii. Ultima zi petrecută în Delta Dunării le-a adus o surpriză de proporții (grupului de ornitologi): o captură unică în țara noastră.

 „O specie extrem de rară, practic prima dată văzută în România, este vorba de pitulicea măslinie, specie care cuibărește în Siberia și de obicei iernează în sud-estul Asiei. Acest exemplar a ajuns la noi accidental” explică ornitologul Atilla Marton.

Pitulicea măslinie este o pasăre mică de 11-12 cm și are o greutate de până în 14 grame. Este insectivoră, migratoare și  cuibărește în centrul și estul Siberiei. Iernează în nord-estul unor țări din Orientul Îndepărtat și-n sudul Japoniei. În România este primul exemplar care a fost vreodată observat. Pitulicea a fost marcată cu inel de identificare și apoi a fost eliberată. Ornitologii spun că vremea caldă derutează păsările migratoare, care ajung în locuri unde n-au mai fost vreodată.

„Cum sfârșitul verii și începtul toamnei  este una foarte caldă, evident că își pune amprenta și pe  migrația păsărilor . Astfel, putem observă că unele specii care în perioada asta, în mod obișnuit ar trebui să fie foarte comune în pasaj, acuma practic lipsesc sau sunt reprezentați în număr foarte mic” observă biologul Szilárd Daróczi.

Cu o lună înainte de iarnă calendaristică, pădurile, lacurile și mai ales Delta Dunării  sunt pline de păsări migratoare care în alţi ani erau deja în ţările calde. Specialiştii spun că verile lungi şi mâncarea din belşug le ţin aici. Schimbările bruşte de temperatură le pot fi însă fatale. Biologii spun că a fost un an foarte bun pentru identificarea și inelarea păsărilor migratoare. Practic și-au depășit recordul de păsări observate și inelate și spun că vor depăși 21 de mii de exemplare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

LNBF: CSM Constanța victorie clară în deplasare la Rapid

Într-un duel intens din Liga Națională de Baschet Feminin, echipele CS Rapid și CSM Consta…