Flăcările au afectat peste 100 de hectare din parcul național de pe insulă, iar câteva din celebrele monumente au fost complet carbonizate.

Un incendiu de pădure care a pârjolit o parte din Insula Paștelui a distrus câteva din statuile moai. Focul s-a extins în parcul național Rapa Nui al insulei din Pacific, situată la 3.500 de kilometri distanță de coasta vestică a statului Chile, provocând daune ireparabile sitului arheologic.

„Peste 100 de hectare au fost afectate în sectorul Rano Raraku care include zona umedă și sectorul moai”, a transmis conducerea parcului național.Conducerea parcului național a explicat că lipsa de voluntari i-a împiedicat pe angajații parcului să controleze incendiul. Pagubele totale din situl arheologic nu au fost încă evaluate.

Primarul insulei, Pedro Edmunds Paoa, crede că incendiul nu a fost un accident. „Toate incendiile din Rapa Nui sunt provocate de oameni. Daunele provocate de foc nu mai pot fi reparate. Fisurarea unei pietre originale și emblematice nu poate fi reparată, indiferent câte milioane de euro sau de dolari s-ar băga”, a spus edilul.

În Rapa Nui se află peste 1.000 de statui, figuri gigantice sculptate în secolul al XIII-lea de locuitorii nativi. Zona din jurul vulcanului Rano Raraku, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, a fost cea mai afectată. Se estimează că sute de statui moai se află în acea zonă, precum și în cariera din care s-a extras piatra folosită pentru a sculpta statuile.

Incendiul a survenit la doar trei luni după ce insula a fost redeschisă pentru turism, pe 5 august, după doi ani de închidere din cauza pandemiei de Covid-19. Înainte, Insula Paștelui primea 160.000 de vizitatori pe an, aduși de cele două curse aeriene zilnice.

Izbucnirea pandemiei a suspendat, însă, turismul, principala activitate economică de pe insulă.

Multă vreme locuită de nativii polinezieni, Insula Paștelui a fost anexată de Chile în anul 1888. Se crede că monumentele îi reprezintă pe strămoșii locuitorilor de pe insulă și erau incluse în ritualuri.

SURSĂ: SPOTMEDIA.RO

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…