Dezlegare la pește

Este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși: Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe Iisus Hristos. Tot astăzi este și prima zi din Postul Paștelui în care se mănâncă pește.

Încă de la prima oră, gospodinele s-au înghesuit la cozile de la pescării pentru a alege cu grijă ce vor pune pe masă. La mare căutare au fost și fructele de mare, dar și icrele.

Cel mai bine s-a vândut carasul și crapul. Asta și din cauza prețurilor mici. La polul opus au fost dorada, bibanul sau tonul. Nici păstrăvul nu a fost ocolit însă de cumpărători. Cel mai ieftin pește s-a vândut astăzi la pescării cu 15 lei, iar cel mai scump cu 45 de lei.

Indiferent dacă au ținut postul sau nu, bucătăresele ne-au mărturisit că păstrează tradiția și vor mânca alături de familie pește sau fructe de mare. Fie îl gătesc în saramură, prăjit sau la grătar, alături de mămăligă și mujdei, de pe masă sigur nu va lipsi astăzi peștele.

Agitație mare a fost încă de dimineață nu doar în piețe, ci și în restaurante. Bucătarii s-au întrecut în a pregăti diverse preparate din pește proaspăt. Știau că vor avea mulți oaspeți la masă. Listele cu rezervări au fost deschise încă de la începutul săptămânii.

De Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a aflat de la Arhanghelul Gavriil că îl va naște pe Hristos, tradiția spune că ai voie să te cerți. Altfel vei avea necazuri tot anul. De asemenea, de Buna Vestire este bine să punem pe pragul casei pâine și sare, hrană pentru îngeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Hoți de combustibil, reținuți

25 de hoți care furau benzină din cisternele de aprovizionare ale stațiilor PECO au fost p…