Aglomerație în piețele de pește, astăzi. După săptămâni întregi de post și restricții alimentare, creștinii ortodocși se pregătesc pentru Duminica Floriilor, o zi de sărbătoare și dezlegare la pește. Clienții au venit în piețe încă de la deschidere dornici să-și aleagă peștele preferat, fie că este vorba de crap, somon sau doradă.
Prajit sau in saramura, plachie sau fript pe gratar, pestele ar trebui sa fie nelipsit de pe mesele credincioșilor. Piețele de pește au fost pline astăzi încă de dimineață de clienți care au cumpărat tot ce au găsit. Unii, după gust, alții în funcție de buget. Cel mai căutat a fost crapul, dar nu puțini au fost cei care s-au uitat și după somon sau dorada.
”Aici e mai scump decat in partea cealalta. Cu mult ? Cu 1 leu sau 2 lei, cam asa, o diferenta. Dar una peste alta, cum e ? E convenabil”
In pietele din oras hamsia costa 21 de lei kg, crapul de pescuit se vinde cu 33 lei, scrumbia de mediterana cu 37 de lei kilogramul, fileul si cotletul de crap cu 49 de lei iar cel de sturion cu 63 lei pe kg. Dorada salbatica este mai scumpa: ajunge la 79 de lei pe kilogram.
„Foarte scump, evident ! Foarte scump ! Mai scump decat anul trecut ? E-aproape dublu ! E 62 de lei cotletul de sturion. Banuiesc ca nu luati sturion. Asta vroiam sa iau. Si-n loc de… ce-o sa luati ? Tot sturion o sa iau!”
Preparatele pe bază de pește nu numai că respectă canoanele religioase, dar aduc și un strop de diversitate culinară binevenită după perioada de post.
„Hamsie. Facem pofta de peste. Prajit ? Nor-mal ! Si c-o bere”
Dezlegarile la peste sunt un motiv de bucurie si pentru proprietarii de restaurante cu specific pescaresc. Rezervările sunt deja de mult făcute, iar bucătarii își așteaptă clienții cu scoici și rapane, dar și cu somn si crap, vedetele bucatriei romanesti