Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a început urmărirea penală împotriva europarlamentarului Diana Șoșoacă și influencerului Makaveli, acuzați de agresarea echipei de jurnaliști de la Antena 3 CNN. Incidentul s-a petrecut pe 20 decembrie 2024, în incinta Palatului Parlamentului, unde cei doi, împreună cu o grupare de susținători, ar fi agresat verbal reprezentanții mass-media.
Potrivit informațiilor oficiale, Parchetul s-a sesizat din oficiu în urma evenimentelor care au avut loc, având în vedere gravitatea acuzațiilor, care includ tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și purtare abuzivă. Conform comunicatului emis, în timpul incidentului, Diana Șoșoacă și Makaveli ar fi urmărit echipa de jurnaliști și i-ar fi agresat verbal, creând o atmosferă tensionată și de intimidare.
Pe lângă acest incident, s-a raportat și publicarea pe rețelele sociale a unui mesaj video care conținea injurii și amenințări la adresa judecătorilor Curții Constituționale și a unui jurnalist, ceea ce agravează și mai mult situația legală a celor implicați.
Mențiunea că urmărirea penală se desfășoară in rem subliniază faptul că ancheta vizează circumstanțele și faptele săvârșite, fără a implica, deocamdată, vinovăția individuală a celor acuzați. Parchetul a subliniat, de asemenea, că activitățile desfășurate în cadrul acestui dosar nu afectează principiul prezumției de nevinovăție.
Incidentul a stârnit reacții în rândul opiniei publice și al comunității jurnalistice, iar autoritățile sunt așteptate să acorde o atenție deosebită acestui caz pentru a asigura un climat de siguranță pentru jurnaliști și libertatea de exprimare în România. Rămâne de văzut cum va evolua ancheta și ce măsuri suplimentare vor fi luate în urma acestui incident grav.
„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în data de 20 decembrie 2024 cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice și purtare abuzivă.
În fapt, s-a reținut că în, data de 20 decembrie 2024, în timp ce se aflau în incinta Palatului Parlamentului, mai multe persoane (printre care și un europarlamentar, un deputat, un funcționar parlamentar ș.a.) i-au urmărit și agresat verbal pe jurnaliștii acreditați din cadrul unui post de televiziune.
În același context, pe un cont social media al uneia dintre persoanele menționate anterior a fost publicat un mesaj video prin care au fost adresate injurii și amenințări la adresa judecătorilor Curții Constituționale și a unui jurnalist.
Menționăm că în cauză urmărirea penală se desfășoară in rem.
Precizăm că activitățile desfășurate în dosar nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.