Primele gaze din zăcămintele din Marea Neagră ar putea fi extrase începând din vară. Reprezentanții companiei care operează obiectivul energetic estimează că producția de gaze va începe în luna iunie a acestui an.

Compania estimează că instalațiile din zăcămintele numite Ana și Doina vor produce 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea ce înseamnă echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Acum se lucrează la forarea celei de-a treia sonde și la finalizarea stației de tratare a gazului, a declarat compania pentru publicația Dobrogea LIVE. Planul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia constă în săparea a cinci sonde de producţie. O conductă submarină de 121 km, care va asigura transportul și o conductă terestră de 4,1 km care va duce gazul la o staţie de tratare amplasată în zona Vadu. Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz. Acesta este primul proiect de exploatare de gaze dezvoltat de la zero în apele teritoriale românești, în ultimii 30 de ani. Reprezentanții companiei subliniază că proiectul nu este afectat de conflictul din Ucraina, deși perimetrele pe care se desfășoară dezvoltarea energetică este poziționată relativ aproape de ape teritoriale cu statut incert în contextul dat.

Check Also

Martorul cheie în dosarul în care ÎPS Teodosie este inculpat pentru cumpărare de influență: „Am vrut să arăt sistemul corupt din biserică. Am mai făcut filmări, care nu au fost difuzate de Recorder”

Preotul Petrică Leaşcu, martorul cheie în dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosi…