Dobrogea vrea titlul de Regiune Gastronomică a Europei în 2029. Iar pentru a fi sigură că își va atinge scopul se mobilizează deja. Mai mulți producători locali, cu rețete păstrate din străbuni, s-au înscris pe lista ce va fi trimisă juriului internațional. Vinuri aromate, miere curată, mezeluri tătărești, toate sunt pregătite să cucerească Europa prin savoare și originalitate.
Printre vedetele culinare care vor reprezenta Dobrogea se numără mezelurile artizanale locale. Ghiudemul tătăresc, singurul produs tradițional atestat de la malul mării, e vedeta. Se produce într-o făbricuță specială, deținută de un fost navigator.
La capitolul dulce, mierea dobrogeană e aur curat. Micii producători, atenți la fiecare borcan, se pregătesc să ducă gustul pur al regiunii în fața juriului european.
Iar pentru o masă completă e musai și un vin bun. Așa că la start se vor alinia și cramele dobrogene. Strugurii crescuți pe colinele arse de soare se transformă în vinuri de poveste, spun producătorii care se laudă cu vinuri albe și roșii, dulci și seci.
Iar surpriza vine din… nămol. Nu sub formă de tratamente, ci de cosmetice naturale, produse în Techirghiol. Săpunuri, creme și uleiuri de masaj – toate cu apă salină și nămol sapropelic, ingrediente unice pe piață.