Românii ar putea mânca dorada din Marea Neagră. Biologii marini încearcă să aclimatizeze specia des întâlnită în Marea Mediterană și Adriatică, în marea noastră.
Aceștia au adus 300 de peștișori din zone unde apa este mult mai caldă şi extrem de sărată, în laboratorul de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța unde se vor face o serie de experimente. Temperatura este menţinută artificial la 15-20 de grade Celsius astfel încât puii de doradă să crească şi să se dezvolte. Pentru că-s mici, plăpânzi şi vulnerabili, sunt îngrijiţi tot timpul şi mediul lor este controlat de către biologi.
Dacă experimentul biologilor de la Constanța va reuşi, va deveni un succes cu potenţial economic uriaş. Românii preferă fructele de mare sau dorada, iar 90% din peştele pe care îl consumăm provine din export. Țara noastră mai produce doar 10% din peştele pe care îl consumăm, dar aclimatizarea doradei ar relansa acvacultura pe scară largă.
Specia a ajuns şi pe cale naturală la noi în ţară. Se prinde ocazional în zonele Constanţa, Agigea sau Tuzla. O dovedeşte această filmare subacvatică, a unui scafandru amator.
Studii recente arată că românii mănâncă între patru şi șase kilograme de pește într-un an. În prezent, cumpărăm din pieţe doradă adusă din Italia, Grecia, Franţa şi Spania, cu prețul de 40 de lei/kg.
E un prim pas pentru adaptarea doradei la apa din Marea Neagră, iar biologii speră ca în câțiva ani să putem mânca peștele în restaurantele de pe litoral, pescuit chiar din apa Mării Negre.