marți, 15 octombrie, 2024
Home Actualitate Dorada de Marea Neagră. Experiment reușit la Institutul de Cercetări Marine din Constanța

Dorada de Marea Neagră. Experiment reușit la Institutul de Cercetări Marine din Constanța

de Redacția Dotto

Experiment reușit la Institutul de Cercetări Marine din Constanța, acolo unde biologii au adaptat cu succes dorada pentru a fi crescută în Marea Neagră.

Toate cele 200 de exemplare aduse în primăvară din Marea Mediterană au supraviețuit în bazinele experimentale și cântăresc deja peste 100 de grame. Reușita le dă speranțe bilogilor marini, care se gândesc acum să adapteze în apa Mării Negre stridii japoneze și americane și chiar creveți de mari dinensiuni. Acum 6 luni când au fost aduși în bazinele Institutului de Cecetări Marine din Constanța aceste exemplare de Doradă nu cântăreau mai mult de 7 grame. Ritmul de creștere a fost unul excelent, susțin cercetătorii Principala provocare a a fost adaptarea la salinitatea Mării Negre, 14 la mie, față de 35 la mie din Mediterană.

„În fiecare zi testăm parametrii esențiali, cele mai importante sunt oxigenul dizolvat și PH-ul. PH-ul ne arată dacă apa trebuie primenită mai des, iar oxigenul dizolvat este esențial pentru calitatea peștelui cultivat”, a spus Victor Niță, biolog marin.

Toate exemplarele aduse astă primăvară la noi au supraviețuit, semn că adaptarea a fost un real success.

„Această specie poate fi crescută foarte bine în timpul sezonului estival ,fiind o specie iubitoare de apă cald[. Există ferme care pot să livreze puiet. Noi specificăm că ar fi ideal să nu se plece de la dimensiunea aceea mic[, așa cum i-am adus noi. Ideal ar fi să se plece exact de la dimensiunea aceasta, cam de la 100 de grame, iar dacă sunt introduși la începutul sezonului cald la această greutate, până se răcește apa cu siguranță ajung la dimensiunea comercială și pot fi recoltați pentru a putea ajunge pe mesele din restaurantele noastre”, a explicat Sincron Magda Nenci, biolog.

Reușita le dă speranțe cercetătorilor care vor acum să încerce  și adaptarea altor specii.

„Anul următor urmează bibanul de mare adus tot din Mediterană, vom testa și specii de stridie japoneză și americană și creveți. Există creveți în Marea Neagră, dar ne interesează specii mai mari, mai bine comercializabile”, spus Victor Niță, biolog marin.

Veștile au ajuns și la pescari, care susțin însă că deocamdată nu există norme de aplicar în privința concesionării luciului de apă pe Marea Neagră pentru înființarea de ferme piscicole.

„Orice pește dacă putem să îl creștem în Marea Neagră prin ferme de acvacultură, pentru pescari și români este un beneficiu, dar prima data trebuie să rezolvăm problema concesiunii Mării Negre  să avem voie să facem și să înființăm aceste ferme”, Laurențiu Mirea, președintele Federației Organizațiilor de Pescari de la Marea Neagră.

Până când vom vedea Dorada de Marea Neagră în farfurie, rămână să consumăm tot pește de import. Un kilogram  se vinde în cherhanale cu prețuri cuprinse între 30 și 40 de lei, iar în restaurantele de profil, o porție de doradă friptă direct pe plită costă între 40 și 60 de lei în funcție de gramaj.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

Articole recente

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult